Majdnem olyan, mint személyesen - Az online térben tartják meg a Pető-kurzusokat – Huszonnégy fő fejlesztése valósul meg

Újabb Pető-kurzus indult a közelmúltban Vajdaságban, amelynek során 24 fő fejlesztése valósul meg három héten keresztül.


Mint Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja elmondta, különböző csoportok számára szervezték meg ezeket az alkalmakat, így Parkinson-kórosok, sclerosis multiplexszel élők és fiatal felnőttek is részt vehetnek rajtuk. Mint mondta, a Pető-kurzus online térbe való költöztetése kapcsán ugyanazokkal a kihívásokkal kellett szembenézniük, mint korábban az oktatás terén is.

– Ugyanazok a technikai problémák merültek fel, amelyekre ugyanazokat a megoldásokat alkalmaztuk. Ami a konduktorokra és a szervezőkre egyaránt nagy feladatot ró, az a facilitátor hiánya, hiszen ez a személyes kontaktust segítette elő. Most a konduktornak pillanatok alatt kell átgondolnia, hogyan tud az online téren keresztül segíteni az itt lévő páciensnek – hangsúlyozta Perpauer Attila, aki elmondta, a résztvevők jelentős többsége saját otthonából kapcsolódik be a kurzusba, ahol a konduktor videókamerán követi nyomon a gyakorlatok végzését. Akinek ehhez nincs meg a megfelelő technikai felszerelése, vagy más okból nem tudja megoldani az otthoni részvételt, az keddenként és csütörtökönként a zentai Kölyökkuckóban kapja meg a megfelelő technikai segítséget az önkormányzattól.

– A hatvanöt év feletti emberek közül soknak technikai segítséget is nyújtanunk kell, hiszen ők az online térben nem mozognak biztonsággal, és azzal sem feltétlenül vannak tisztában, hogy hogyan kezelhetik a videómegosztó programokat. Ebben a zentai önkormányzat nyújt nekik segítséget – emelte ki Perpauer Attila, aki szerint az online Pető-kurzus érdekessége, hogy Vajdaság-szerte egy térben jelenik meg.

– Nagybecskerektől Zentán át egészen Zomborig mindenki egyszerre, egy térben végzi a feladatokat. A konduktorok mindezt élőben látják, tudják követni a pácienseket – magyarázta, hozzátéve, mivel az online módszer során a konduktorok nincsenek személyesen jelen a gyakorlatok végzésekor, így segíteni sem tudnak, ha valakinek a feladatok végzése nehezebben megy, ezért a páciensek számára nehezebb lehet a gyakorlatsorok kivitelezése.

Papp József Felsőhegyről érkezett Zentára, hogy az önkormányzat által biztosított technikai segítségnyújtást igénybe vegye, és részt vegyen a kurzuson.

– Már sokadjára veszek részt ezeken a foglalkozásokon, évek óta visszajárok. Szinten tartja az állapotomat, ez nagy segítség számomra. Több mint tíz évvel ezelőtt agyvérzésem volt, akkor a mostaninál sokkal rosszabb állapotban voltam. Otthon dolgozok, amit bírok, de a jobb felem le van bénulva, úgyhogy megtanultam bal kézzel barkácsolni. Tornázni sajnos nem szoktam rendszeresen, csak akkor, amikor érzem, hogy kezdek begörcsölni. De minden alkalommal jövök ide, Felsőhegy nincs messze, így megoldható az utazás – mesélte Papp József, aki elmondta, hogy az online foglalkozásokon is ugyanazt kapja, mint a korábbi kurzusokon, mégis egy kicsit mást.

– Az online kurzus nem olyan, mint a személyes találkozás, mert olyankor a konduktorokkal közvetlen kapcsolatban voltunk. Személyesen ismertük egymást, nagyon jó viszony alakult ki köztünk. Nekem egyelőre még idegen ez a fajta megoldás, a modern technikától egyébként is tartózkodok egy kicsit – fogalmazott a tanfolyam résztvevője.

A háromhetes tanfolyamot követően a szakemberek leszűrik a tapasztalatokat, és a jelenlegi tervek szerint a folytatás szintén az interneten zajlik majd.

zs

Magyar Szó, 2020. augusztus 7.