Még kérdéses a szeptemberi óvodakezdés Zentán

Az önkormányzat még várja a minisztérium ajánlását, amely alapján döntést hoznak majd.

Továbbra is kétséges a szeptemberi tanévkezdés az iskolákban és az óvodákban egyaránt. A zentai Hófehérke Óvodában jelenleg is tart a nyári ügyelet, azonban kicsi az érdeklődés iránta.


Gyertyás Mónika kislánya, Zselyke szeptemberben kezdi meg a bölcsődét Zentán, amennyiben ez lehetséges lesz. Mónika óvónőként dolgozik, így számára is kétséges, miként fog alakulni az új tanév, azonban már több megoldást is kitaláltak kislányuk felügyeletére. „Van A és B verziónk. Az A verzió, amikor egyáltalán nincs óvoda, akkor nekem sem kell bemennem dolgozni. Akkor én leszek a kislányommal. A B verzió, amikor bizonyos feltételekhez kötik az óvodát, életkor vagy munkaviszony, akkor nekem be kell járnom dolgozni. Ilyenkor édesanyám vigyáz rá.”

A rendkívüli állapot ideje alatt a zentai Hófehérke Óvoda Margaréta épületében tartottak ügyeletet. Az épületet folyamatosan fertőtlenítették, az intézmény területére pedig csak a gyermekek léphettek be.

Kopasz Ildikó, igazgató, Hófehérke Óvoda, Zenta: „Mi is csak azokat a gyerekeket fogadtuk, akiknél mindkét szülő dolgozik. Lázat mértünk, felvettük a pontos adatokat - így folyt a munka. A többi óvónő pedig távoktatásban próbálkozott. Természetesen nem ültettük a gyermekeket a számítógép elé, hanem a szülőkkel összhangban próbálkoztunk.”

A szeptemberi tanévkezdés, ahogyan az iskoláknál, úgy az óvodáknál is bizonytalan még. Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja elmondta, hogy egyelőre még várják a minisztérium utasításait, majd ezt követően dönt az önkormányzat az évkezdésről. „Nagy valószínűséggel ugyanúgy, mint az általános iskoláknál, itt is be kell tartanunk az előírásokat, mint például a fertőtlenítés, maszkhasználat, belépéskor lázmérés, de figyelembe vesszük a szülők igényeit is, és úgy fogjuk az óvodákat beindítani.”

A zentai Hófehérke Óvoda Margaréta épületében a nyári időszakban is folyik az ügyelet. Erre jelenleg kicsi az érdeklődés, hiszen az egészségügyi ajánlások arra kérik a szülőket, hogy csak abban az esetben vigyék közösségbe a gyermekeiket, amennyiben semmilyen más mód nincs a felügyeletükre.

2020. 08. 06

Forrás: Pannon RTV