Zenta: Enyhítő intézkedések a járvány enyhülésével

Zenta községben is enyhítettek a szigorú intézkedéseken az elmúlt napokban. Egyebek mellett újra kinyithattak a kisebb szaküzletek, a vállalkozások, valamint a piacok is. Továbbá a köztársasági rendeletekkel összhangban a kijárási tilalom is lerövidült, a 65 éven felüliek pedig heti három alkalommal félórás sétát tehetnek kedden, pénteken és vasárnap 18 óra és hajnali 1 között. A kereskedelmi létesítmények nyitva tartása a község területén is 7 órától 17 óráig lehetséges.


A város polgármestere, Czegledi Rudolf csütörtöki tájékoztatójában elmondta, hogy a járvány aktivitása csökkenőben van, így országos szinten enyhítettek az eddigi rendelkezéseken. A község területén kedd óta újra működnek a piacok, azonban a májusi vásár még elmarad. A piaci árusoknak és a vevőknek is kötelező a védőmaszk viselése, a kesztyű használata, és a megfelelő távolság tartása. Valamint a piac területét is naponta fertőtlenítik, ahogyan azokat a köztereket is, amelyeken sokan megfordulnak. A forgalmas helyeken ott vannak a kézfertőtlenítők, valamint a boltok, a bankok előtt is sok helyen megtalálhatják a fertőtlenítőszerek adagolóit.

Továbbra is kérik a lakosságot, a közterületeken való távolságtartásra, hogy kerüljék a csoportosulásokat. Fontos a maszkok viselése és a kesztyű használata, s ez fokozottan érvényes a zárt térben való tartózkodókra.

A gyógyszertárak, pékségek, élelmiszerboltok és benzinkutak is a 7-től 17 óráig tartó munkaidő szerint dolgoznak, kivéve a pénteki napot, amikor hajnali 4 és reggel 7 óra között a 65 évnél idősebb polgárok intézhetik bevásárlásaikat. Kivétel ez alól a hétvége, amikor az elmúlt hetek gyakorlata szerint ismét kijárási tilalom lesz. A május elsejei ünnepek várhatóan szintén bezártságban telnek.

Enyhítésnek számít, hogy a község temetői reggel 7 és délután 5 óra között nyitva tartanak, a temetéseket továbbra is szűk családi körben lehet megtartani. A vendéglátó-ipari egységek, a szépségszalonok és wellness központok, valamint az edzőtermek továbbra is zárva tartanak. A vendéglátóiparral foglalkozók végezhetnek házhoz szállítást.

Az idősek kimozdulási lehetőségként hetente három alkalommal - kedden, pénteken és vasárnap is - 18 óra után fél órára tehetnek egy sétát, 600 méter távolságra az otthonuktól.

Zentán a rendkívüli helyzet bevezetése óta folyamatosan működik az infó központ, ahova napi 30-160 telegonhívás érkezik be. Elsősorban az idősek segítése ügyében, de foglalkoznak a mezőgazdaság témakörével, a házi ápolással, a gyógyszerek beszerzésével és mindenféle közérdekű információ megadásával.

Zentán is kiosztották a kisnyugdíjasoknak szánt segélycsomagokat, de egyeseket nem találtak meg a listán szereplő címen. Ezért

kérik azoknak a jelentkezését, akik valamilyen okból kimaradtak a kisnyugdíjasok csomagosztásából, hogy jelentkezzenek az információs telefonközpontban. Hozzátartozóik tájékoztassák a központot a nyugdíjas jelenlegi tartózkodási helyéről, hogy minél előbb megkaphassák a csomagot. Lehetőleg május elsejéig jelentkezzenek, akik kimaradtak.

A községi válságtörzs feladatai közé nem tartozik az egészségügyi helyzet információinak közlése, ezeket az adatokat a köztársasági válságtörzs adja meg. Zentán eddig 5 fertőzöttet találtak, őket sem a községben kezelték. A fertőzöttek rokonságának a megfigyelése még tart. Két hete pedig már nem találtak újabb fertőzöttet.

A község polgármestere összefoglaló beszámolójában külön megköszönte a zentaiak türelmét és fegyelmezettségét, hiszen a korlátozásokat nagyon szépen betartották. Az önkéntesek, és az egészségügyi dolgozók munkáját is nagyra értékelte, mivel rengeteget segítettek, és dolgoztak azért, hogy megszervezzék a polgárok ellátását.

Vajdaság Ma, 2020. ÁPRILIS 24.