Zenta a példamutató községek közé tartozik - A községi törzskar naponta tart üléseket, a döntéseket mindig időben meg tudják hozni

Zenta a példamutató községek közé tartozik, hangsúlyozta tegnap reggel a zentai városházán megtartott sajtótájékoztatón Czegledi Rudolf polgármester, aki beszámolt a községben uralkodó pillanatnyi állapotokról, és néhány hasznos információval is szolgált a helyi polgárok számára.


Elmondta, a községi törzskar mindennap tart üléseket, így a megfelelő döntéseket mindig időben meg tudják hozni. A községi szintű utasításokat összehangolják a köztársaságiakkal. A kijárási tilalom alapján határozták meg az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a pékségek nyitvatartási idejét. Szombatonként és vasárnaponként ezek 13 óráig tarthatnak nyitva. A másik fontos döntés a piacok bezárása. A község maximálisan igyekezett ezek működését fenntartani, viszont utasítást kaptak a köztársasági válságtörzstől, hogy egyelőre minden piacot szüneteltetni kell. Ugyanez vonatkozik a zentai havi vásárra is, az áprilisi biztosan el fog maradni.

Az információs központról a polgármester elmondta, hogy az maximálisan eleget tesz az elvárásoknak. Naponta 30 és 160 között mozog a betelefonálók száma. A hívások zöme a mezőgazdasági termeléssel, a házi karanténnal, az egészségügyi intézmények működésével, valamint a nyugdíj felvevésének lehetőségeivel foglalkozik. A polgárok naprakész és pontos információkhoz tudnak jutni.

Az önkormányzat rendelkezésére áll a 65, illetve 70 év feletti lakosoknak is, akiknek élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésében tud segíteni az aktivisták közreműködésével, emellett a nyugdíjak kézbesítésében is. A fertőtlenítőszerek kiosztása továbbra is zökkenőmentes, akiknek ez elfogyott, azoknak biztosítják az utánpótlást. A továbbiakban a helyi közösségekben tudják a polgárok átvenni az új adagot minden hétfőn és csütörtökön 9 és 13 óra között, amennyiben magukkal viszik a kiürült flakonokat. Az idős polgárok pedig az információs központ számán jelezhetik, ha elfogyott a fertőtlenítőjük, és ha a címüket megadják, az otthonuk bejáratához fogják nekik leszállítani az utánpótlást.

A helyi törzskar döntése értelmében a község területén minden nyugdíjas, akinek a havi nyugdíja kevesebb 30 ezer dinárnál, egyszeri segélyben fog részesülni egy csomag formájában, amely élelmiszeripari termékeket és fertőtlenítőszereket fog tartalmazni 2500 dinár értékben. Mindez már raktáron van, jelen pillanatban várják a köztársasági nyugdíjbiztosítási alaptól azoknak a névjegyzékét, akiknek ez járni fog. Amint ezt megkapják, el fog kezdődni a csomagok kézbesítése.

A polgármester újra felhívta a lakosság figyelmét az utasítások betartásának fontosságára, egyúttal elmondta, Zenta a példás községek közé tartozik, rendkívül kevés polgárt kaptak az előírások megszegésén. Czegledi Rudolf végezetül reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a szabályok betartásával sikerül minimalizálni azokat a káros következményeket, amelyeket a járvány okozhat.

szög

Magyar Szó, 2020. április 2.