Zenta: Megkezdik a közterületek fertőtlenítését

Czegledi Rudolf polgármester és Lőrinc Csongor a zentai községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja a mai sajtótájékoztatón összefoglalta a rendkívüli helyzetek Zenta községi törzskarának operatív része által megvitatott és meghozott legújabb intézkedéseket.


Az üzletek hétköznapokon 7 és16 óra között, vasárnap pedig 8 és 16 óra között tartanak nyitva. Vasárnap kora reggeli órákban, 4 és 7 óra között a kijelölt üzletekben vásárolhatnak a 65 évesnél idősebbek. Az elsődleges nyitvatartási kategóriába az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a pékek tartoznak. A Zenta községhez tartozó településeken is van már az idősebb korosztály számára elérhető bolt, Tornyoson kettő, Felsőhegyen egy, és rövidesen Keviben is megnyitnak majd egyet. Más üzletek nyitvatartási ideje munkanapokon 8 és 16 óra közötti időszakban engedélyezett. Minden zárt térben - így az üzlethelyiségekben is - kívánatos, hogy a 4 négyzetméteres területen csak egy személy tartózkodjon.

A kávézók és vendéglátó ipari létesítmények hivatalosan nem dolgozhatnak, ám végezhetik az ételek házhoz szállítását.

A kutyasétáltatók 20 és 21 óra között kivihetik kedvenceiket 20 perces időtartamra, a lakásuk 200 méteres körzetébe – ismertették a városvezetők a kormányrendeletet vonatkozó részét.

A mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszélések után a jelenlegi helyzetben a mezőgazdasági termelők 8 és 20 óra között közlekedhetnek a traktoraikkal és mezőgépeikkel, s ez az engedély minden korosztályra érvényes.

A város illetékesei és a rendkívüli helyzetek Zenta községi törzskara a lakosok tájékoztatására újabb információs telefonvonalat hozott létre, a 655-453 telefonszámon a mai naptól egy pszichológus fogadja a kérdéseket. Az ő segítsége munkanapokon 10 és 14 óra között vehető igénybe. Az eddig működtetett számok pedig a 024/655-452-es szám, és a 064/872-5320 mobil szám. Ezeken érdeklődhetnek a polgárok a járvánnyal, a szigorításokkal kapcsolatban és itt jelentkezhetnek az idősebbek is, ha segítségre van szükségük.

Az önkormányzat illetékesei és az önkéntesek 50 kézfertőtlenítő adagolót helyeztek el a városközpontban, a piacon, a helyi közösségek és az iskolák közelében. Főként olyan helyeken, ahol mindig nagyobb a forgalom és több az érintkezés a kilincsekkel, a pénzjegyekkel. A kézfertőtlenítők nem helyettesítik a kézmosást, amint lehetséges, mindenki mosson alaposan kezet. Ezzel párhuzamosan kérik a privát üzletek tulajdonosait, hogy szintén biztosítsanak kézfertőtlenítőket az üzletükbe látogató vásárlóknak.

A sűrűbben látogatott közterületeket szintén fertőtlenítik, tisztítják, elsősorban a piacot, a városközpontot, padokat, a Tisza-partot. A külső felületeket nátrium-hipokloritos, vagy röviden hipo fertőtlenítővel tudják majd a lakosok tisztítani.

Ma kezdik meg a község területén a külső felületekre szolgáló fertőtlenítőszerek kiosztását. Ezeket 5 literes flakonokban viszik majd el minden háztartás számára. A fertőtlenítők nem kézmosásra, hanem a polgárok környezetének fertőtlenítésére szolgálnak és amennyiben valakinél elfogyna, a telefonos központ számán való bejelentéssel igényelhetnek újabb adagot, természetesen a flakonok visszacserélésével. Március 23-én a tömbházak számára kezdték meg az 5 literes fertőtlenítők kiszállítását. A lakatlan házak előtt is hagynak majd ilyen műanyag üvegeket.

A rendkívüli helyzetek Zenta községi törzskara további megbeszéléseket és egyeztetéseket folytat a gyümölcsösök helyzetéről, hiszen ott is megkezdődtek a tavaszi munkálatok, valamint a tejtermelőkkel, akik számára szintén gondot jelent a tej átadása a korlátozott időpontokban.

A zentai piac az újabb szigorításokig még nyitva tart.

A tájékoztatón szóba került a szájmaszkokkal kapcsolatos helyzet is. A tájékoztatón elhangzott, hogy már több helyen varrják ezeket Zentán is. Rövidesen hozzájuthatnak a lakosok.

A város illetékesei a legújabb információkat, tájékoztatásokat a város internetes oldalán is folyamatosan közzéteszik.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2020. MÁRCIUS 23.