XXII. Hagyományaink Ünnepe Zentán: Bemutatkoztak hagyományos ételeink, népzenénk és táncaink

Tej, túró, tejfel címmel huszonkettedik alkalommal tartották meg szombaton Zentán a Hagyományaink Ünnepét, a városka hagyományőrzőinek napját.

A rendezvény délelőtti programja a tejtermékekből készült hagyományos ételek kiállításával kezdődött a Zentai Művelődési Házban. A Hagyományaink Ünnepének gyermekprogramját Baráth Hajnal Anna a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ munkatársa nyitotta meg, aki hozzátette, hogy az egész napos rendezvény a 2020, a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve programsorozat részét képezi, aminek a szervezők különösen örülnek, hiszen fontos feladatuknak tartják, hogy a népmesében, a népdalban és a néptáncban rejlő értékeket felfedezve erősítsék a vajdasági magyar közösséget.


Az ünnepség résztvevőit a Magyar Nemzeti Tanács nevében Paskó Csaba, az MNT végrehajtó bizottságának a tagja köszöntötte. A főtisztelendő beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a nemzet önértékelése, önbecsülése, hogy mi itt magyar emberek vagyunk az álmainkkal, anyanyelvünkkel, gondolatainkkal, de íróinkkal, festőinkkel és tovább örökített hagyományaikkal együtt is.

A hagyományőrző programok gasztronómiai részében hét gyermekcsoport terítette meg asztalát. A délután pedig a felnőttek versengésével folytatódott, ahol hat csoport mutatta be főzőtudományát. A szép terítéken vajformázók, vajköpülők, cserépedények sorakoztak a sós- és édes ételek között, felidézve vidékünk régi szokásait, nagyszüleink tudását. A benevezett csoportok szóban is bemutatták az asztalokon felsorakoztatott élelmiszereket, készítésük módját, s a hozzájuk fűződő történeteket. A Művelődési Ház új közösségi terében kiállított ételeket Paskó Csaba mesterszakács, a zsűri elnöke és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató értékelte. A népzenei gálaműsor gyermekfellépőinek előadása 10 órakor kezdődött, melyen összesen 16 produkcióval szórakoztatták a közönséget. A néptáncok és népdalok mellett több ígéretes mesemondó is szerepelt.

A délelőtti műsorok után Paskó Csaba legújabb gyermek-szakácskönyvét hozta el a rendezvény nézőinek, majd rövidesen kihirdették a gyermekek ételkiállításának eredményeit is. A gálaműsor fellépőinek produkcióit szintén egy szakmai bizottság véleményezte, melynek tagjai Kiss Zsélykó néptáncpedagógus, Berec-Csizmadia Anna Junior Prima díjas népdalénekes, Hézső Zsolt citeraoktató és Toldi István mesefa voltak. Értékelésükkel segítették a fellépő csoportok felkészülését a Durindóra, a Gyöngyösbokrétára, a Szólj, síp, szólj! vetélkedőre, valamint a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyre. Délután 16 órától a szabadkai Juhász zenekar nyitotta meg Berec-Csizmadia Annával második népzenei felvonást, ahol további 10 műsorszámot is láthatott a közönség. A felnőttek műsorszámait Berec-Csizmadia Anna és Hézső Zsolt véleményezték.

A hétvégi esemény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar regionális rendezvénye, és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2020. MÁRCIUS 7.