A csatornahálózat használóinak nem kell vízlecsapolási díjat fizetniük a városi telkekre

A zentai városi csatornahálózat használóinak nem kell vízlecsapolási díjat fizetniük a városi telkekre, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki beszámolt az állami földek bérbeadásának soron következő körével kapcsolatos tudnivalókról is.


– A zentai önkormányzat bizonyítékokat juttatott el a Vajdasági Vizek Közvállalatnak, és különféle adattár-egyeztetések történtek annak kapcsán, hogy mely háztartások vannak rákapcsolva a csatornahálózatra, majd a hosszú folyamat végén nemrég írásban is megkaptuk az értesítést arra vonatkozóan, hogy azok a város területén építkezési telekkel rendelkezők, akik a csatornahálózat használóiként szerepelnek a Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat nyilvántartásában, a városi telkekre nem kötelesek fizetni a vízlecsapolási díjat. Ez több mint nyolcezer parcellatulajdonost érint, ami azt jelenti, hogy hatalmas adattárról van szó, és ezt a Vajdasági Vizek Közvállalat munkatársainak most kell egyeztetniük, illetve módosítaniuk a végzéseket. Ezt egyelőre még nem tudták elvégezni, de egyeznek azzal, hogy a megkapott végzéseken szereplő összeget azoknak, akiknek nincs mezőgazdasági földterülete, nem kell kifizetniük, azoknak viszont, akiknek van, csak a mezőgazdasági földterületre vonatkozó részét kell kifizetniük, ha viszont már az egészet kifizették, akkor a következő időszakban a mezőgazdasági földterületre vonatkozóból le fogják vonni a megfelelő összeget. Biztosítottak bennünket arról, hogy az idei év folyamán ezek a módosítások el fognak készülni, és jövőre már senkinek sem kell fizetnie lecsapolási díjat azok közül, akik nem rendelkeznek mezőgazdasági földterülettel – szögezte le Czegledi Rudolf, aki az állami földek bérbeadásával kapcsolatban elmondta, a következő licitációra március 10-én kerül sor.

– Az előjoggal rendelkező jószágtenyésztők tavaly 401 hektárnyi területet vehettek bérbe, október végén pedig a fennmaradt 249 hektárnyi területre vonatkozóan is lezajlott a licitáció első köre. Fennmaradt további 359 hektár, amivel kapcsolatban március 10-én kerül sor a licitációra, azzal, hogy a jelentkezőknek március 6-áig át kell adniuk a szükséges dokumentumokat. Ezeknek a földterületeknek kb. 80 százaléka legelő és kaszáló, így a bérlésükben főként az állattenyésztéssel foglalkozók lehetnek érdekeltek – emelte ki Czegledi Rudolf, hozzátéve, a bérlők kötelesek talajmintát venni, és azt négyévenként megismételni. Mint mondta, a zentai önkormányzat a tavalyi év végén közbeszerzést írt ki a talajmintavételre, amit a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat nyert meg, amelynek munkatársai díjmentesen végzik a talajelemzéseket.

A község polgármestere emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évtől kezdve ellenőrzik a mezőgazdasági földterületeken való tűzgyújtást, ami komoly pénzbüntetéseket von maga után, ráadásul az ilyen cselekedetek elkövetői öt évre passzív státusba kerülnek, vagyis öt évig nem bérelhetnek állami földterületeket. Czegledi Rudolf kifejtette, megszületett a másodfokú ítélet abban az állami tulajdonban álló földterületek bérbeadásával kapcsolatos ügyben, amely már csaknem öt éve húzódott.

– 2015-ben a termelők egy csoportja feljelentést tett az önkormányzat ellen, azt állítva, hogy rosszul bonyolítottuk le a licitáció folyamatát, amelynek során törvénytelenséget követtünk el. Első fokon megszületett a döntés, miszerint az önkormányzat semmiféle törvénysértést nem követett el, a feljelentés teljesen alaptalan, majd a termelők éltek a fellebbezési jogukkal, és nemrég megszületett a másodfokú döntés is, amely helyt adott az elsőfokú döntésnek. Közel öt év után tehát végérvényesen megállapítást nyert, hogy a zentai önkormányzat nem követett el semmilyen törvénytelenséget, teljes mértékben a törvényi rendelkezések szerint járt el – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere.

H. A.

Vajdaság Ma, 2020. FEBRUÁR 28.