Felszentelték dr. Kiscsepcsényi Sántha György és felesége emléktábláját

Ünnepélyes keretek között szentelték fel ma délelőtt a zentai Felsővárosi köztemetőben dr. Kiscsepcsényi Sántha György (1863– 1948) sebész főorvos, a Magyar Párt alapító elnöke (1922–1929), a Magyar Országgyűlés felsőházi tagja (1942–1944) és felesége, Apatini Fernbach Zsuzsanna (1878–1951) kolumbáriumát és emléktábláját.


A rendezvény kezdetén mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik között mások mellett jelen voltak a Sánta és a Fernbach család leszármazottai, Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Matuska Márton helytörténet-kutató, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács több tisztségviselője is.

– Rendhagyó és szokatlan alkalom hozott ma össze bennünket és az emlékezés, de még inkább a múltunk és a történelmünk iránti tisztelet állít ma itt emléket egy olyan embernek, aki bár nem ezen a tájon született, mégis ez a vidék, a Délvidék hazahívta a világot látott, világszínvonalon gyógyító egykori sebész főorvosát, a magyar közösségért aggódó, azért tenni, a széthullástól megmenteni akaró politikusát, a pártalapítót, a bácskossuthfalvi birtokain gazdálkodó földbirtokost, a Budapesten 1948-ban eltemetett, de hamvainak végső nyugalmát Zentán megtaláló megboldogultat, akiről a köztudat nagyon keveset tud, pedig százéves múltunk meghatározó személyisége, nagyra becsült szaktekintélye volt. De dr. Sántha Györgynél még kevésbé ismerjük az Apatinban a 18. század közepétől letelepedett Fernbachok azon leszármazottjait, akik elnyerték a nemesi rangot, közülük is Fernbach Bálint leányát, Zsuzsannát, aki miután 1921-ben férjhez ment kezelőorvosához, mesés hozományával segítette férjét abban, hogy az a köznek áldozhassa életét – fogalmazott mgr. Hajnal Jenő. – Száz éven át éreztük úgy, hogy az idő szétroncsolt peremén állunk, és az, hogy ma egy egészen más érzés kerít hatalmába bennünket, mások mellett annak az embernek is köszönhető, akinek emléke előtt ma fejet hajtunk, dr. Sántha György sebész főorvos, a Magyar Párt alapító elnöke, a Magyar Országgyűlés felsőházi tagja és felesége, Apatini Fernbach Zsuzsanna hamvainak elhelyezésével és emléktáblájuk megszentelésével, mert ahhoz nem fér kétség, hogy ismét együtt vagyunk, bár ezúttal az alkalom hozott össze bennünket, a tisztelgés és a köszönet alkalma, a főhajtás öröme az előtt, aki immár a rejtett összefüggések tudója, akire immár hosszú évtizedek óta térben kitáguló fények világítanak, de ez a fény ma itt ránk is hullik, és rá emlékezve szívünkbe száz év árvasága helyett a hazatalálás boldog érzése költözik, ismét együtt van a nagy család, együtt van magyar nemzetünk – tette hozzá a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az összejövetel folytatásában az emléktábla felszentelésének szertartását ft. Szeles Oszkár zentai plébános celebrálta, dr. Kiscsepcsényi Sántha György orvos, politikus és földbirtokos életútját pedig Gulyás László bácskossuthfalvi helytörténész méltatta, kiemelve, dr. Kiscsepcsényi Sántha György kiemelkedő orvos, határozott politikus és földbirtokos volt, ráadásul mindez a személyes és családi életében nem különválasztva, hanem egymással összefonódva valósult meg, ezt követően pedig részletesen is ismertette dr. Kiscsepcsényi Sántha György életének és munkásságának legmeghatározóbb momentumait, valamint legfontosabb eredményeit is.

A megemlékezés zárásaként a rövid alkalmi műsort követően, amelyben fellépett Baráth Hajnal Anna és Verebes Krnács Erika, az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait az emléktáblánál.

A hamvak végső nyugalomra helyezése a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Keskenyúton Alapítvány és a család támogatásával valósult meg.

H. Á.

Vajdaság Ma, 2020. FEBRUÁR 23.