Új ablakok a bogarasi iskolán - A hétfői iskolakezdésre befejezik az oktatási intézmény felújítását

A tornyosi Tömörkény István Általános iskola kihelyezett tagozataként működő bogarasi iskola épületében hetek óta nagy munka folyik, ugyanis a régi ablakokat újakra cserélik.


A felújítást Zenta község önkormányzata finanszírozza, és a 700 000 dináros beruházás lassan a végéhez közeledik. A munkálatokat tegnap délelőtt megtekintette Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja is. A vendégeket Pósa Tamás, a bogarasi helyi közösség tanácsának elnöke és Petrás Teodóra, a Tömörkény István Általános Iskola igazgatója vezette körbe.

Czegledi Rudolf polgármester elmondta, hogy folyamatosan odafigyelnek az oktatási intézményekre, majd hozzátette, a legkisebb iskola is ugyanolyan fontos a községben, mint a legnagyobb.

– A bogarasi iskola a legkisebb oktatási intézményünk, ugyanakkor nagyon fontos a megmaradása és ezzel együtt a korszerűsítése is, ezért az önkormányzat 700 000 dinárból finanszírozta az ablakok cseréjét. A régi faablakok már nagyon rossz állapotban voltak, ezért most szintén fából készült új ablakok kerülnek a helyükre. A munkálatok néhány hete kezdődtek, és a kényszerszünet miatt fel is gyorsultak, így remélhetőleg hétfőre be is fejeződnek – magyarázta a polgármester.

Pósa Tamás hangsúlyozta, hogy az ablakcserén túl egyéb felújítás is történt az épületben, amelyben nemcsak az iskola, hanem az óvoda is helyet kap.

– Iskolánk fejlesztését a 2018-as évtől kezdve három részről támogatjuk: segít az önkormányzat, a helyi közösség és a szülői tanács is. 2018-ban kisebb eszközöket vásároltunk, egyebek között sötétítőket, porszívót, 2019-ben pedig az említett hármas összefogásban parkolót csináltattunk. A szülők tanácsa rendszeresen szervez bálokat, és az azokból befolyó összegeket is az épület korszerűsítésére fordítjuk. A falu lakosai szívesen részt vesznek a jótékonykodásban, így a legutóbbi bál bevételéből újrafestettük az óvodai termet, valamint laminált padlót is rakattunk – emelte ki a helyi közösség tanácsának elnöke.

Petrás Teodóra iskolaigazgató azt mondta, nagyon örülnek a felújításnak, már nagyon ráfért az épületre a korszerűsítés.

– Óvoda és iskola is működik az épületben, hiszen a bogarasi gyerekek az óvodát és az alsó tagozatokat itt járják, felsőbe pedig Tornyosra viszik őket. Az első és a harmadik, valamint a második és a negyedik osztály van együtt, és nagy boldogság lesz mindannyiuknak ez a felújítás – fogalmazott a Tömörkény István Általános Iskola igazgatója.

hhá

Magyar Szó, 2020. február 20.