Építkezés, felújítás, aszfaltozás - Czegledi Rudolf polgármester tevékenynek nevezte a 2019-es évet, és az ideit is eseménydúsnak látja

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere évértékelőjében arra mutatott rá, hogy a tavalyi évben több beruházás esetében tették meg a kezdő lépéseket, ugyanakkor több projektnek is a végére értek. A véghez vitt beruházásokról szólva kiemelte az új hőerőtelepet, amelyet tavaly januárban adtak át rendeltetésének, valamint a felújított gimnáziumi épületet, amelyet ugyancsak januárban avattak fel. A megkezdett projektek sorában a Thurzó Lajos Általános Iskola felújítását hangsúlyozta.


– A több mint százéves épület teljes körű felújítása folyamatban van, és a munkálatok vélhetően május 1-je körül fejeződnek be. Ez a nagy beruházás némi kellemetlenséggel jár, hiszen az oktatást a másik két iskolában kellett megszerveznünk, de mindenkinek az lebeg a szeme előtt, hogy egy újjávarázsolt és a kor igényeinek megfelelő épületbe költözhetnek vissza. Mire a Thurzó iskola felújítása befejeződik, addigra szeretnénk elkészíteni a Stevan Sremac iskola felújítási tervdokumentációját is, utána pedig majd a Petőfi Sándor iskola következik. A művelődési életünkhöz kapcsolódik a következő beruházás, ugyanis hónapok óta készül a Művelődési Ház új belépő- és információs részlege, amelyet a valamikori Boreli cipőüzlet helyén alakítanak ki. Az új térben társalgórész is várja majd a színházlátogatókat, ahol az előadások szüneteiben italfogyasztásra, beszélgetésre lesz lehetőség. Ezt a felújítást, bővítést magyarországi és önkormányzati támogatásból valósítjuk meg.

KÓRHÁZ, GERONTOLÓGIA

 

– Az egészségügy szempontjából roppant fontos, hogy tavaly a Zentai Közkórházban üzembe helyezték a CT-berendezést, amely a diagnosztika szempontjából ma már nélkülözhetetlen felszerelés, és hogy laparoszkópiás toronnyal is gazdagodott az intézmény. A beruházásoknál maradva hangsúlyozni szeretném, hogy elkészült a közkórházunk felújítási tervdokumentációjának első fázisa, és az építkezést ebben az évben megkezdik. Egy másik tervdokumentációt is elkészítettünk, amely elbírálás alatt van, mégpedig a gerontológiai központét. A volt kaszárnyában két rész átalakítását tervezzük, a valamikori bejárattól jobbra található két épületet szeretnénk gerontológiai központtá alakítani úgy, hogy összekötjük őket egy meleg folyosóval. A tervek jóváhagyását az első negyedévre várjuk, és utána indulhat a közbeszerzés kiírása. A közbeszerzés a kiírástól az elbírálásig 45 napig tart, és ha nincs fellebbezés, akkor utána következhet a kivitelezés a kórház és a gerontológiai központ esetében is.

 

VASÚT, UTAK

 

– Fontos, hogy jól halad a Szabadka–Zenta vasútvonal felújítása, és miután hét-nyolc évvel ezelőtt arról beszéltünk, hogy ez a vonal megszűnik, most arra készülünk, hogy tavaszra azt is átadják rendeltetésének, és onnantól fogva 40–45 perc alatt elérhetünk Szabadkára. Ez a felújítás az ipar szempontjából is jelentős, hiszen Szabadka és Zenta között ez lesz a legolcsóbb áruszállítási lehetőség. Közlekedésbiztonsági szempontból fontos, hogy Tornyos központjában tartományi támogatásból közbiztonsági kamerát fogunk felszerelni, mert látjuk, hogy Zentán is, ahol az útkereszteződésekben van ilyen közlekedésbiztonsági kamera, ott fokozottabb az odafigyelés az utakon. Idén két városi utca aszfaltozására kerül sor, mégpedig a Matija Gubec és az Ohridi utcát aszfaltozzuk, ezekhez már építkezési engedéllyel rendelkezünk, továbbá a Kevi és Törökfalu közötti utat is szeretnénk kiaszfaltozni, ugyanis az is bekerült abba a minisztériumi programba, amelyből ezeket támogatják, és reméljük, hogy az is megvalósul. Tavaly elkészítettük a hiányzó tizenegy utca csatornázási tervdokumentációjának felújítását. Ezek mind a Kertek helyi közösség területén vannak, és a beruházás összértéke mintegy ötvenmillió dinár. Ezt a dokumentációt átadtuk a szerb kormány nagyberuházási irodájának, és bízunk benne, hogy ezt is jóváhagyják. Ha ez elkészül, akkor a város területén teljesen ki lesz építve a csatornahálózat. Évek óta futó programunk a dűlőutak kövezése, amelyre tavaly tizenkétmillió dinárt fordítottunk. Ennek felét az önkormányzat, felét a tartomány fizette, és ezt is folytatjuk az idén is. A járdák felújítását a télen kezdtük el, és az is folytatódni fog az év első felében. A mezőgazdasági termelőket tavaly ötmillió dinár értékben támogatta az önkormányzatunk, és ezt idén is folytatjuk, tavaly négy pályázati vonalat írtunk ki, idén pedig bővítjük eggyel, mégpedig a piacon árusító őstermelőket fogjuk támogatni. Az éves bérletük költségeit szeretnénk átvállalni.

 

ERDŐSÍTÉS, IVÓVÍZ

 

– Ami a környezetvédelmet illeti, másfél hektár erdőt telepítettünk a Rétben, és ez a környezetvédelmi minisztérium által támogatott közös projektünk volt, Szerbiában mindössze hét község tervezett és telepített így erdőt, mint mi. Ezenkívül a városban és a falvakban egymillió dinár értékben fásítottunk, amit ebben az évben ugyancsak szeretnénk folytatni, ahogyan az erdőtelepítést is. Tavaly elkezdődött az operatív munka az ivóvíz minőségének javítása érdekében. Ez egy magyarországi támogatási programba került bele, és ott tartunk, hogy várjuk a pilot berendezés érkezését, ami három–hat hónapig üzemel majd Zentán, utána megkezdődhet a kivitelezési terv kidolgozása az ivóvíz minőségének javítására. A pilot berendezés működése után lehet konkretizálni, milyen vízgyár szükséges Zentán.

 

MENNEK AZ OROSZOK

 

– A gázvezeték építésének munkálatai befejeződtek, így az orosz munkások java része már karácsony előtt elhagyta városunkat. Kisebb létszámban még maradtak szakemberek a rendszer üzembe helyezéséig, de utána felszabadul az a munkásszállás, amelyet maguknak építettek, és azt szeretnék eladni valamelyik itteni cégnek, amelyik vidékről szállít ide napi szinten munkásokat. Azáltal, hogy az oroszok bérbe vették tőlünk azt a területet, ahová a szállásukat felépítették, a hat-hétmillió dináros pluszbevételt jegyeztünk a 2019-es költségvetésünkben.

 

MEDENCÉK, KOLLÉGIUM

 

– Négy-öt évvel ezelőtt, amikor komolyabb probléma mutatkozott a fekete medencénél, akkor egy vízilabda-medence kiépítésére és a termálvíz hasznosítására elkészítettünk egy tervdokumentációt konkrét kivitelezési tervvel, majd elkészült még egy ötletterv egy úszómedencére. A vízilabdás medence 33×25 méteres, az úszóké 25×50 méteres, és kell hűtőtó is, hiszen a meleg vizet nem tudjuk a kanálisba engedni, míg le nem hűl. A meglévő tó tehát egy felújítással hűtőtóként fog szolgálni. Erre elkészültek az ötlettervek, a fekete medencére pedig a fő kivitelezési terv is, utána a vízilabda-akadémia és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium közös kollégiumi épületének ötletterve is megszületett. Ezt a beruházást Budapesten bírálják el. Az oktatásban tevékenykedők között és a két vízilabda-szövetség között is több egyeztetés történt, hiszen nemcsak sportról, hanem oktatásról is szó van, és nagyon reméljük, hogy pozitív elbírálásban részesítik. Időközben elkészítettük a kivitelezés dinamikai tervét is, amely szerint mindkét medence tizenkilenc hónap alatt készülne el, a kollégium pedig két év alatt. Már csak a zöld fényre várunk.

hhá

Magyar Szó, 2020. január 18.