Nagy az érdeklődés a zentai IV. Gazdanapok iránt

December 14-én és 15-én tartják Zentán a IV. Gazdanapokat. A kétnapos agrárgazdasági találkozóra már szombaton is rengetegen látogattak. A zentai Városi Sportcsarnokban a kiállítás mellett vásár, pálinkaverseny, sütemények, torták versenye is várta a vendégeket. A meghirdetett versenykategóriákban külföldről és Vajdaság egész területéről neveztek be termékeket.


Idén negyedik alkalommal rendezték meg Vajdaság egyik legnagyobb agrárgazdasági találkozóját. A nagyszabású rendezvény keretében a helyi termékek bemutatója, a XIX. Nemzetközi Pálinkafesztivál, a XVIII. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítás, a III. Magbörze, mezőgazdasági gépek bemutatója várta az érdeklődőket, valamint bemutatkozott a Vajdasági RTV főzőműsora, és a biotermelők szövetkezete is.

A rendezvény szombaton 9 órakor indult a Hófehérke óvodásainak fellépésével, képzőművészeti kiállítással, és a gyermekek számára szervezett játékos foglalkozásokkal. A pálinka lovagrendek felvonulását követően, Sóti Ferenc főszervező, a Zentai Gazdakör elnöke és Czegledi Rudolf, a község polgármestere hivatalosan is megnyitották a IV. Gazdanapokat. Jelen volt, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese, Szekér Klára, mezőgazdasági és környezetügyi attasé, Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági fejlesztési alap igazgatóhelyettese, Varga Viktor, Zenta község gazdasági, mezőgazdasági és környezetvédelmi ügyekkel megbízott tanácsosa, Skapinyecz Péter a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője.

Sóti Ferenc a vendégek üdvözlése után elmondta, hogy 17 évvel ezelőtt a városvezetés támogatásával még egészen szerény körülmények között indult el december elején ennek a rendezvénynek a kezdeménye, s az évek során egyre magasabb szintre tudták emelni.

A község polgármestere, Czegledi Rudolf kiemelte, a karácsonyi ünnepi előkészületekhez járul hozzá ez a nagyszabású rendezvény is. Zenta egész évben igyekszik népszerűsíteni a helyi értékeit, hiszen a hagyományok ápolása nagyon fontos mind a jelenünk, mind a jövőnk tervezése szempontjából. Jó alkalom ez a rendezvény arra, hogy a termelők és a vállalkozók találkozzanak, megosszák a tapasztalataikat, kapcsolatokat építsenek.

Minden kiállító a közösségünket erősíti munkájával, s azzal, hogy itt marad és szülőföldön keresi a boldogulás lehetőségét.

Ezután új lovagokat avattak, s három taggal bővült a Szent Miklós Pálinka Lovagrend. Majd Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, a pálinka lovagrend elnöke kihirdette a XIX. Nemzetközi Pálinkafesztivál eredményeit. A pálinkák versenyére idén majdnem 700 minta érkezett a zsűrihez, ezeket 33 kategóriába sorolták. Idén már jelentős nemzetközi konkurenciával versenyeztek a vajdasági pálinkák, mivel Magyarországról, Szlovákiából és Romániából is érkeztek versenyzők. A verseny fődíját a temerini Kohanec Sándor pálinkája nyerte.

A délutáni programban szerepelt mézeskalács-díszítés, gyerekeknek szóló játékos foglalkozások, tortadíszítő verseny, és a budapesti HeddaJazz együttes karácsonyváró koncertje.

Vasárnap 9 órától látogatható a rendezvény második napja, amire a szervezők szintén érdekes programokkal készültek, kiállítják a házi torták és sütemények ékes darabjait, valamint bemutatják a legszebb hidegtálakat, 10 órától gyermekfoglalkozások, 11 órától pedig dramatikus betlehemi játékok szerepelnek a műsorban. Majd délután 16.30 órától várható a kulináris verseny eredményhirdetése, ezt követően pedig a látogatók megkóstolhatják a versenyre benevezett termékeket. A kóstoló egyben adománygyűjtés is a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete javára.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Zentai Gazdanapok második napjára is.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. DECEMBER 15.