Szerbiának még fel kell zárkóznia - A fogyatékkal élők világnapjáról emlékeztek meg Zentán

Tegnap délelőtt a Zentai Vakok és Gyengénlátók Szervezete helyi klubjában alkalmi programot szerveztek a fogyatékkal élők világnapja alkalmából.

Miután Györe Árpád elnök köszöntötte a megjelenteket, és alkalmi beszédet mondott, dr. Milana Kragujević doktornő tartott előadást az időskori betegségek megelőzéséről és kezeléséről, amelyet követően a közönség kérdéseire is válaszolt. Ezután a Royal Hotelben megtartott ebéddel fejeződött be a program. Az eseményt, mint minden évben, ezúttal is Zenta község önkormányzata támogatta.


Az esemény kapcsán Györe Árpád lapunknak elmondta, a vakok és gyengénlátók is a rokkantak kategóriájába tartoznak, mégpedig az egyik legsúlyosabbjába, majd hozzátette, Szerbiában jelenleg mintegy nyolcezer ilyen személyt tartanak nyilván. Elárulta, a zentai szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintettek életét könnyebbé tegye, mivel Szerbiában sajnos még mindig nincsenek biztosítva a vakok számára azok a feltételek, amelyek az EU államaiban már adottak, köztük például a közlekedésben való biztonságos részvétellel, a vakvezető kutyák idomítására szolgáló kiképző központok létrehozásával kapcsolatosak stb. A zentai szervezet a tagjait rendszeresen ellátja tanácsokkal, beszerzi számukra a segédeszközöket – mint például a fehér botokat, CD-lejátszókat a hangoskönyvek és újságok meghallgatására –, továbbá beíratja őket a könyvtárba, ahonnan szintén kölcsönözhetnek hangoskönyveket. Györe Árpád elárulta még azt is, hogy egy hónapja volt a 70. évfordulója a Vajdasági Vakok és Gyengénlátók Szövetsége megalakulásának, és az újvidéki ünnepségen a zentai szervezet is jelen volt, ahol meg is kapta a legaktívabb és legszervezettebb vajdasági, rokkantakat segítő egyesületnek járó oklevelet.

szög

Magyar Szó, 2019. december 5.