Ezer fával lett gazdagabb Zenta község - Faültetési akció volt a hétvégén

Szombaton délelőtt Zentán, a községi közigazgatási hivatal kommunális osztályának koordinálásával a város területén ötszáz juharfát ültettek el. Az akcióban részt vettek a Thurzó Lajos Általános Iskola, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, a Zöldülj Zenta! csoport, a Rákóczi Szövetség és a fogyasztóvédők egy csoportja, valamint sok önkéntes helybeli lakos.  


A fák nagy részét, 350 példányt az Elgas Közvállalat és a Žitopromet malom mögötti területre ültették el, 150-et pedig a vasútsoron, a Tornyosi úttól a vasútállomás felé vezető szakaszon. Az ültetésben a Kommunális Vállalat is komoly szerepet vállalt, hiszen az akciót megelőző napokban a vállalat munkásai készítették elő a terepet, kifúrták a lukakat, majd az ültetés napján ők vitték a helyszínre a facsemetéket.

Homolya Ákos, a fásítás koordinátora elmondta, hogy a fákat a községi környezetvédelmi pénzalapba befolyt összegből vásárolta az önkormányzat, és a falvakba is vittek kisfákat, valamint a város területén is lesz további ültetés:

– Orompartra 100 jegenyenyárt juttattunk ki, Tornyosra 100 kőrist, Kevibe pedig 100 szilfát, és ezeket a lakosok, valamint a helyi közösségek tagjai ültetik el a napokban. A város területén még 200 kisfát fogunk elültetni azokra a helyekre, ahol pótolni kell a fákat. Ügyelni fogunk arra, hogy mindenhová a legmegfelelőbb fajtákat tegyük, tehát vezetékek alá kisnövésűeket, keskeny zöld övezetre és szük utcákba pedig oszlopos fajtákat. Ha minden kisfa földbe kerül, akkor mintegy ezer példánnyal gazdagodik a községünk. Ez nagyon fontos, mert már rég nem volt ekkora volumenű faültetés a község területén.

Az illetékes elmondta, hogy az elültett fákról és a környezetükről a kommunális vállalat gondoskodik, de az illetékesek a polgárokat arra kérik, hogy vigyázzanak a kisfákra, óvják őket. 

hhá

Magyar Szó, 2019. december 2.