A biológia és a kémia tudományának ünnepe Zentán

Kiváló hangulatban, a biológia és a kémia tudományának valódi ünnepeként zajlott le ma a Zentai Gimnáziumban az idei Fábri Géza Biológiaverseny és Máriás Vilmos Kémiaverseny, amelyeken összesen közel száz középiskolás diák versengett Vajdaság szinte minden részéről.


A rendezvény kezdetén Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, aki kifejtette, a versenyekkel az általa vezetett intézmény két egykori kiváló tanára, Fábri Géza és Máriás Vilmos emléke előtt szeretnének tisztelegni, hiszen mindkét pedagógusegyéniség napjainkban is valódi példakép lehet a felnövekvő generáció tagjai számára. Örömének adott hangot annak kapcsán, hogy mind több középiskolából érkeznek résztvevők a megmérettetésekre, hiszen ezáltal jelentős mértékben hozzájárulhatnak a természettudományok, ezen belül elsősorban a biológia és a kémia népszerűsítéséhez is.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere beszédében kiemelte, a Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny nagy jelentőséggel bír a zentaiak számára, hiszen az elindítói hagyomány- és értékteremtőnek szánták, majd hozzátette, a szervezők a témák kiválasztása során olyan problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek az eljövendő generációk életére is nagy hatással lehetnek, ilyen az idén a talaj, illetve a talaj szennyezése, valamint élővilágának a megőrzése is. Mint mondta, jó, ha ezek a kérdések felkeltik a középiskolások figyelmét, hiszen rajtuk, a jövő szakemberein is múlik, hogy ezek a folyamatok milyen irányba haladnak majd az elkövetkező évek, évtizedek folyamán.

A beszédek és a Zentai Gimnázium tanulóinak alkalmi műsora után kezdetét vették a megmérettetések, amelyek során a résztvevőknek előbb az írásbeli forduló feladatait kellett megoldaniuk, majd a versenyek központi témájához kapcsolódó önálló kutatásaikat kellett bemutatniuk a neves szakemberekből álló zsűri tagjai előtt.

Az eredmények összesítése után a Fábri Géza Biológiaversenyen az első és második osztályosok mezőnyében az első helyezést a Todor Čobanov–Marko Nikočev páros (Zentai Gimnázium), a másodikat a Biljana Krasić–Đurđina Kukolj kettős (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), a harmadikat pedig Horváth Ervin (Zentai Gimnázium) érdemelte ki. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Zeković Nikola–Živanov Petar (ZentaiGimnázium), a Tatjana Jančić–Filip Čonić (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), Gonclik Erika–Koós Ágnes (Óbecsei Gimnázium), Káplár Flóra–Lázár Lea (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) és a Bacsi Rebeka–Döme Kitti (zentai Egészségügyi Középiskola) párosokat.

A harmadik és negyedik osztályosok között a Natalija Bojić–Olivera Špirić páros (Zentai Gimnázium) bizonyult a legjobbnak, a második helyet a Vladan Vučević–Mina Milijašević kettős (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola) a harmadikat pedig az Ali Amina–Király Réka duó (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) szerezte meg. A díjakat Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Lálity Zsolt és dr. Menyhárt Ákos, a zsűri két tagja adták át a legeredményesebb versenyzőknek.

A Máriás Vilmos Kémiaversenyen az első és második osztályosok mezőnyében az Ágó Gergely–Nagy Daniella páros (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) diadalmaskodott, a második helyen a Sinkovics Alex–Oláh Bálint kettős (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium), a harmadikon pedig a Bujdosó Márk–Csikós Gergely duó (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Juhász Boglárka–Urbán Dorottya (Zentai Gimnázium), az Adžić Dajana–Krstović Dunja (zentai Egészségügyi Középiskola) és az Ágó Gergely–Nagy Daniella (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) párosokat.

A harmadik és negyedik osztályosok között a Zabos Péter–Kratok Gyula kettős (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett az első helyen, a Horváth István–Hugyik Kornél duó (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) a másodikon, a Klonka Áron–Koós Enikő páros (Zentai Gimnázium) pedig a harmadikon. A zsűri mindhárom díjazott csapatnak odaítélt egy-egy különdíjat is. A díjakat Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Bicskei Erzsébet és dr. Papp Zsigmond, a zsűri két tagja adták át a legsikeresebb résztvevőknek.

A Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny Zenta község önkormányzata, az Európa Kollégium, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a Zentai Történelmi Levéltár, valamint a TM-People International Kft. támogatásával valósult meg.

H. A.

Vajdaság Ma, 2019. NOVEMBER 16.