Rákóczis Légy-Ott! Zentán - Csaknem ezer fiatal találkozott egymással a Tisza-parti településen

A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Rákóczi Szövetség középiskolások számára szervezett találkozósorozatának Kárpát-medencei körútja során tegnap délután a zentai sportcsarnokban összesen mintegy kilencszáz vajdasági diák számára biztosított feledhetetlen, zenével és kikapcsolódással eltöltött órákat. A Magyar Nemzeti Tanáccsal szoros együttműködésben életre hívott rendezvényen kilenc magyarországi és egy romániai középiskola száz diákja is részt vett. A szervezők a rendezvénysorozat céljaként azt tűzték ki, hogy a középiskolások minél szélesebb rétegéhez eljussanak a magyarországi, illetve a külhoni fiatalokat maga köré tömörítő szervezet üzenetei, programjai és lehetőségei.


Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, szervezetüknek a támogatóik bizalmának köszönhetően nagyon sok programja van, hiszen évente mintegy nyolcvan rendezvényt szerveznek, amelyekkel összesen mintegy százezer embert, köztük elsősorban fiatalokat érnek el, nemcsak a Kárpát-medence területén, hanem a világ egyéb szegleteiben is. Mint mondta, az egyik legfőbb céljuk az, hogy minél több iskolaérett gyermeknek segítsenek abban, hogy magyar nyelvű oktatásba kerüljön, a másik pedig az, hogy a fiataloknak igyekezzenek segíteni abban, hogy minél többször tudjanak találkozni egymással, és az így szerzett élményeik, illetve kapcsolataik révén hosszú távon is szolgálni tudják azokat a közösségeket, amelyekben magyarokként élnek.

Csáky Csongor elmondta azt is, hogy a mai rohanó világunkban, amikor a fiatalok kevésbé motiváltak, komoly kihívással ér fel az, hogy eredményesen meg tudják őket szólítani, és kellően kreatívaknak is kell lenniük hozzá, ám a szövetségnek egy olyan fiatalokból álló csapata van, amelynek tagjai nemrég hagyták el a középiskolát, egyetemisták vagy éppen nemrég fejezték be tanulmányaikat a felsőoktatásban.

– Azt látjuk, hogy jó ügyekkel igenis, meg lehet szólítani a fiatalokat, akik szeretnek táborozni, szeretnek utazni, és ha ezekbe az eseményekbe olyan tartalmakat viszünk bele, amelyek segíteni tudják a későbbi boldogulásukat, vagy a kapcsolatrendszerük bővítését, akkor arra mindig nyitottakká válna – jegyezte meg a Rákóczi Szövetség elnöke, hozzáfűzve, abban bíznak, hogy a tegnapi zentai esemény is sok fiatalnak jelent majd maradandó élményt és jövőbemutató lehetőséget.
A péntek délutáni rendezvényen Csáky Csongor mellett a jelenlévő fiatalokat Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke is köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy a Rákóczi Szövetség az elmúlt három évtizedben azon munkálkodott, hogy összehozza, összetartsa a Kárpát-medencei magyarságot, ezen belül is elsősorban a fiatalokat. Ennek köszönhetően már a vajdasági magyar középiskolások közül is sokan igen jelentős élményekben részesülhettek a magyarországi táborokban, kirándulásokon, tanulmányi utakon és rendezvényeken.

– A Magyar Nemzeti Tanács hat éve működik együtt a Rákóczi Szövetséggel, és büszkék vagyunk arra, hogy vajdasági partnerei lehetünk a szervezetnek – emelte ki az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, majd a program folytatásában, a szervezetről szóló kisfilm levetítését követően Nagy Domonkos István szervezetfejlesztési és informatikai igazgató vázolta fel a fiatalok előtt a Rákóczi Szövetség lényegét, rendezvényeit és azokat a kommunikációs formákat, amelyeken keresztül felvehetik a kapcsolatot a szervezettel.

– Talán a világ gyors változása miatt a fiatalokat nehezebb megszólítani, ám mi úgy véljük, nekünk kell változnunk, vagy megtalálnunk a megfelelő csatornákat – nyilatkozta lapunknak Nagy Domonkos István, hozzáfűzve, az a tízezres bázis, amellyel rendelkeznek és amely a Rákóczi Szövetség mellett áll, annak az értékes és gyümölcsöző munkának köszönhető, amely az elmúlt harminc év alatt a szervezet mindenkori vezetői irányításával zajlott, ugyanakkor ez a rendezvénysorozat is éppen azt a célt szolgálja, hogy könnyed szórakozásként becsomagolva a fiataloknak olyan ajándékot adjanak, amely révén értéket is kapnak.

A Rákóczi Szövetségnek a számos programja mellett alapvető feladata, hogy a külhoni területeken is az anyanyelven folyó oktatás elérését szorgalmazzák, és az idén Vajdaság egész területén is jelen vannak programjukkal – emelte ki beszélgetőtársunk, aki elmondta, hogy a Kárpát-medence területén mintegy 9000 iskolakezdőnek biztosítanak ösztöndíjat, ám ennél is magasabb azoknak az óvodásoknak a száma, akik ajándékcsomagban részesülnek, az újszülötteket dajkáló magyar anyukáknak és apukáknak pedig egy-egy babanaplóval kedveskednek.

– Mindezeknek az a célja, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar közösség és a magyar oktatás fontosságára, emellett pedig a rendezvényeinkkel kiemelt célunk az is, hogy azokat a magyar fiatalokat, akik a Kárpát-medencében azt tanulják, mi volt a múlt, megpróbáljuk ráébreszteni arra, hogy ők jelentik a jövőt, és úgy gondoljuk, hogy egy ilyen értékközösség mentén nagyon fontos továbbra is egy nagy és egy erős közösségbe kovácsolnunk őket – szögezte le a Rákóczi Szövetség szervezetfejlesztési és informatikai igazgatója.

Vajdaság területén több településen, így Zentán is van szervezete a Rákóczi Szövetségnek. Homolya Ákos, a zentai szervezet elnöke szerint a tegnapi rendezvény célja az volt, hogy a tartományunkban élő fiatalok is jobban megismerjék, elfogadják a tevékenységüket, és olyan hangulatot teremtsenek, amely az együvé tartozást szimbolizálja. A zentai szervezet tavaly augusztusban alakult meg, és egy igen tartalmas időszakot tud maga mögött, hiszen a községben minden nagyobb eseményen képviseltetik magukat, és a budapesti központi rendezvényeken is igyekeztek minél népesebb számban részt venni.

– A tagságunk nagyságát szinte sikerült megdupláznunk, vagyis jelenleg 30–40 tagunk van – emelte ki Homolya Ákos, aki elmondta, a jövőben az ifjúsági szervezet mellett a felnőttek tagozatát is szeretnék megalapítani, mivel nagyon sokan érdeklődtek, és jelezték, hogy helyi szinten is szeretnének bekapcsolódni a szövetség munkájába.

A péntek délutáni rendezvényen a középsuli.hu portál is bemutatkozott, majd ByeAlex és a Slepp koncertjével ért véget a Rákóczis Légy-Ott.

Hhzs.

Magyar Szó, 2019. november 9.