Az 1944-es ártatlan áldozatokra, a város hőseire emlékeztek mindenszentek napján

1944. november 9-én, a második világháború végén a zentai Tisza-parton 65 embert végeztek ki bűntelenül, majd a következő másfél évben további 124 lakos esett áldozatul a féktelen megtorlásoknak. Az ártatlan áldozatokra emlékeztek pénteken délután a zentai önkormányzat tagjai. A kivégzett lakosok tiszteletére koszorúkat helyeztek el a zentai Felsővárosi Köztemetőben, az 1944-es áldozatok emlékművénél és az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél.


Ft. Szeles Oszkár esperes-plébános sírszentelőjét és a magyar himnusz felcsendülését követően Burány Hajnalka, a VMSZ községi szervezetének alelnöke köszöntötte az emlékezőket a család és a társadalom egyik legbensőségesebb ünnepén. Alkalmi beszédében kiemelte, hogy most rajtunk a sor, most mi élünk. Nekünk kell szeretni, nekünk kell alkotni, nekünk kell építeni és mások gondját viselni. Nekünk kell élhető szeretetteljes világot teremteni, amelyikben jó élni. Az előttünk járók példája mutatja, hogy a legnehezebb életkörülmények között is megtalálhatjuk az élet értelmét és szépségét. Az idő a legnagyobb kincsünk – fogalmazott az alelnök.

A koszorúzás során dr. Kaizinger Tibor konzul Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében helyezett virágokat a sírokra, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő és Perpauer Attila, Zenta város önkormányzata nevében Czegledi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége nevében Kormányos László és Pék Zoltán képviselők emlékeztek, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete nevében Barsi Márta és Tóth Kornél, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségét képviselve Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében pedig Sándor József és dr. Zsoldos Ferenc helyezte el az emlékezés virágait.

A műsorban közreműködött még zentai Tópart vegyes kórus, művészeti vezetőjük Pásztor Klára.

A város hősi halottai előtt való tiszteletadásra november 9-én ismét sor kerül majd. Azon a szombaton 17 órakor a Szent István templomban tartandó szentmisén és azt követő gyertyás felvonuláson és a Tisza-parti kopjafánál tervezett alkalmi műsoron várják az emlékezőket.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. NOVEMBER 2.