A forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegtek Zentán

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegtek ma délután Zentán, ahol a Városháza oszlopcsarnokában In memoriam dr. Rajki Márton címmel életre hívott összejövetelen megkoszorúzták dr. Rajki Márton zentai mártír emléktábláját, majd a Művelődési Házban Megkopott harangszó (1456–1956) címmel a Misztrál együttes adott alkalmi műsort.


A Városháza oszlopcsarnokában megtartott megemlékezés kezdetén Pataki Tibor történelemtanár, a községi képviselő-testület alelnöke mondott történelmi bevezetőt, kiemelve, nemzetünk ezer év alatt megtanulta, hogy a szabadságról és a hazáról nem elég csak beszélni, harcolni is kell érte, tenni kell érte a békés hétköznapokban is.

– Az emlékezés kötelesség. Az örökösök örök felelőssége, mert a történelem természete ilyen: örökséget hagy, felelősséget helyez a késői nemzedék vállára. Azzal, hogy most emlékezünk, próbálunk méltó örökösei lenni azon hősöknek és áldozatoknak, akik hittek a közösségük szabadságában és függetlenségében – fejtette ki Pataki Tibor, akinek beszédét követően az egybegyűltek megkoszorúzták dr. Rajki Márton zentai mártír emléktábláját, amelynél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Cserháti Eszter, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Bajusz Koncz Ágnes és Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pék Zoltán és Sztantity Szebasztián, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Gordán József és Berze József, a Magyar Mozgalom képviseletében pedig Sándor József és Kókai Péter helyezte el az emlékezés virágait.

A Művelődési Házban megtartott alkalmi ünnepség kezdetén Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, 1956 októberében a magyarok a szabadságot választották, amely döntésükkel a remény és a méltóság lehetőségét csillantották fel a nemzet előtt.

– Az 1956-os forradalom történelmünk azon ritkán ismétlődő pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében. Minden résztvevő úgy érezte, hogy történelmet ír. És valóban azt tették. 1956 októberében nagyon sok embernek kellett az egész életére kiható döntést hoznia. Voltak, akinek ez később az életükbe került, másoknak hosszú börtönéveket vagy több évtizednyi emigrációt jelentett. 1956 októbere a döntések és a tettek, a terror és az elnyomás elleni küzdelem hónapja volt. Sokan életüket adták a nemzetért, a hazáért, a becsületért és a tisztességért, de megmutatták és bebizonyították a világnak, hogy egy kis nép is képes lehet a csodákra, ha megelégeli a félelmet, a megaláztatást és a kiszolgáltatottságot – fogalmazott Czegledi Rudolf, hozzátéve, 1956 öröksége és döntése nemcsak erőt ad nekünk, hanem felelősséget is jelent számunkra, hogy a magunk helyén és lehetőségeihez mérten küzdjünk a mindennapok nehézségeinek legyőzéséért, városunk és nemzetünk felemelkedéséért.

A köszöntő után az 1997-ben alakult és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, számos rangos szakmai elismeréssel is kitüntetett magyarországi Misztrál együttes Megkopott harangszó (1456–1956) című alkalmi műsorát kísérhették figyelemmel az egybegyűltek.

H. A.

Vajdaság Ma, 2019. OKTÓBER 22.