Zenta: Tűzijáték a Piramis felett - A városnapi rendezvények hétvégi eseményei

Fergeteges hangulatú koncerttel lepte meg a népes közönséget vasárnap este a magyarországi Piramis zenekar. A negyvenöt éve alakult együttes a városnapi rendezvénysorozat keretében a népkerti színpadon idézte fel sikerszámait.

Zenta legnagyobb parkjában, a Népkertben már csütörtök megkezdődtek a programok, amelyek keretében hőlégballonverseny, gyermekprogramok, hagyományőrző csoportok fellépései, baráti sportmérkőzések, vásári forgatag, neves zenészek koncertjei várták az ünneplőket. 


A 16. Nemzetközi Hőlégballon Fesztiválon és versenyen idén 13 csapat pilótái emelkedtek a magasba. A hétvégén, három napon keresztül zajlottak a versenyek a különböző repülési kategóriákban, valamint csütörtökön este ballon-fáklyázással is bemutatkoztak.

A sportra és egészséges életmódra való ösztönzés jegyében a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete szervezett a gyerekek számára tájfutó versenyt, melyre több mint száz versenyző fiatal jelentkezett. A A Sporttal a kábítószer ellen elnevezésű rendezvény célja volt még a drogprevenció. Szintén vasárnapra hirdették meg a Zentai Cukorbetegek Szervezetének nemzetközi sportnapját, valamint az Arcus Íjászegyesület nemzetközi 2D-örömíjászversenyét is.

A zenei érdekességek két fő attrakciója a szombaton fellépő Hari Mata Hari és a vasárnapi sztárvendég, a Piramis együttes volt. Mindkét koncert rengeteg látogatót csalogatott le a nagyszínpad előtti térre. A Tisza-part töltése kiváló nézőtérként szolgált a zenehallgatáshoz.

A nagyszabású ünneplést vasárnap késő este a tűzijáték látványa koronázta meg a Tisza-parton. Az elmúlt napok időjárása is kedvezett a szeptemberi városnapnak, a kevés eső és az enyhén szeles idő miatt csak apró változtatásokat, illetve szüneteket igényeltek a beharangozott programok. A látogatók a helyieken kívül egész Vajdaság területéről érkeztek.

A zentai ünneplés folytatásában a következő napokban is lesz néhány esemény. Hétfőn 19,30-tól a városháza dísztermében kóruszenei estet rendeznek a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes karvalamint az Óbecsei Schola Cantorum énekkar

bemutatkozásával. Szeptember 10-én, kedden 17 órai kezdettel a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisét tartanak, a zentai csata 322. évfordulója alkalmából, a Városi Hangversenyteremben pedig 18,30-tól átadják Aleksandar Šaca Vujić zentai születésű ismert szerb zeneszerző, karmester és zongoraművész emléktábláját, amit szintén egy zenei hangverseny kísér.

Szeptember 11-én, a zentai csata évfordulójának napján, 9 órától a városi park zenepavilonja előtt csendül fel a Zentai Fúvószenekar hangversenye, majd megkezdődik a városházán a községi képviselő-testület díszülése. Az ülés alkalmával átadják a község legrangosabb kitüntetéseit is. Ugyanezen a napon 12 órakor a zentai csata Tisza-parti emlékhelyénél kerül sor az emlékharang megkongatására és a koszorúzásra, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban pedig 19 órától irodalmi találkozásokkal ér véget a város ünnepének programsorozata.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. SZEPTEMBER 9.