Zenta községben 154 elsős diák kapta meg a beiskolázási tanszercsomagot

Vajdaságban Magyarkanizsa után Zentán is kiosztották a tanszercsomagokat pénteken délután. A két községben tartották meg idén az esemény délvidéki központi ünnepségeit.


A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával, és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével a magyar nyelven tanuló elsős diákok tanévkezdő csomagját a napokban eljuttatja minden Vajdaságban tanuló gyermekhez. Az ünnepélyes csomagátadót Zentán a Művelődési Ház nagytermében szervezték meg, ahol 154 elsős kaphatta meg az iskolába indulást segítő taneszközöket.

A gyermekeket és hozzátartozóikat elsőként Czegledi Rudolf polgármester köszöntötte, majd Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott beszédet.

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében kiemelte, hogy a hamarosam érkező oktatási támogatással együtt a szülők anyagi terheit szeretnék enyhíteni. Külön köszönet illeti a szülők felelős döntését, hogy vállalják a magyar nyelvű taníttatást. S a nyelv kiemelt szerepével kapcsolatban Reményik Sándor szavait idézte fel, miszerint ”E drága nyelvet porrá ne törjétek; Ne nyúljon hozzá avatatlanul Senki; ne szaggassátok szirmait; A rózsafának, mely hóban virul.; Úgy beszéljen ma ki-ki magyarul,; Mintha imádkozna, Mintha aranyat, tömjént, myrrhát hozna!”. Véleménye szerint, aki az anyanyelven való biztonságos létezést lehetővé teszi gyermeke számára, a legdrágább kincsekkel ajándékozza meg.

Ha ezt a hozzáállást sikerül elfogadnunk, ha továbbra is magyarságunkra büszkén, nyelvünkben megerősödve tekintünk, akkor van jövőnk – mondta a főosztályvezető, s hozzátette, hogy akkor lesznek iskoláinkban magyar tanulók, kulturális programjainkon fellépők és nézők, akkor lesznek papok, pékek, asztalosok, akkor továbbra is lehet majd az utcán hallani a magyar szót, s lesz magyar jövő. A Nemzetpolitikai Államtitkárság vajdasági partnerszervezetein, a VMSZ-en és az MNT-n keresztül mára a délvidéki magyar oktatás egészének nyújt támogatást, a kisbabáktól egészen az egyetemistákig, mondta Pirityiné Szabó Judit.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, s elmondta, nagyon hálásak a magyar kormánynak a támogatásokért. Az utóbbi években nem hátrányt jelent magyarnak lenni a Vajdaságban, hanem előnyt. A szeptember elsejét talán piros betűs ünneppé kellene tenni, hiszen minden évben egy jeles nap lett számunkra.

Az egész vajdasági magyar közösség és oktatás szempontjából Zentának kiemelkedő szerepe volt és van a mai napig. Az elemi iskolás rendszer átalakítása és az oktatási intézményekre fordított nagymértékű beruházások tekintetében is a jövendő években a korszerű oktatási feltételek teremtődtek meg. A számok vonatkozásában ebben az évben 1360 elsős diák van Vajdaságban. Az elmúlt évek gyakorlatával szemben viszont az itteni szülők ma már nem íratják szerb osztályokba a gyermekeiket.

A szónoklatok után a Thurzó Lajos Általános Iskola negyedikes tanulói adtak alkalmi műsort. A beiskolázási csomagok kiosztásában segédkeztek a VMSZ, az MNT és zentai vezetői, tagjai.

Ebben a községben az idei tanév rendhagyó módon indul. A Thurzó Lajos Általános Iskola teljes felújítása miatt, a legrégebbi oktatási intézmény tanulói a többi városi iskola épületében vendégeskedve kezdik az iskolaévet, s várhatóan csak jövőre térhetnek majd vissza.

 

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. AUGUSZTUS 31.

 

Herédi Krisztián felvételei