Zenta: Új helyszínen a szeptemberi városnapi programok

A városnapi rendezvények idén átkerülnek a városközponthoz közeli a Népkertbe, ahol a látogatók sokkal nagyobb területen kereshetik fel a zenei eseményeknek helyet adó nagyszínpadot, a hőlégballon találkozót, és a parkosított terület más tervezett látványosságait. A koncertek legismertebb fellépői a Hari Mata Hari együttes, valamint a Piramis zenekar.


A szervezők ma ismertették a városnapi programokat, miszerint az ünnepségsorozat szeptember 5-én, csütörtökön kezdődik, és szeptember 11-én szerdán, a történelmi esemény évfordulójának napján zárul. Kosiczky András, a zentai községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja a részletesebb programok ismertetése előtt felhívta a figyelmet az eseményhez kapcsolódó térképre, melyen minden helyszínt pontosan megjelöltek. A koncertek, a kirakodó vásár, a hőlégballonverseny helyszíne is a Népkert, vagyis a sportcsarnok környéke lesz. A sportcsarnok előtt állítják fel a nagyszínpadot, valamint másik helyszínen még egy kisebbet is terveztek, a küzdőtér a Tisza melletti töltés oldalán található majd, itt lesznek a gasztronómiai sátrak, a vendéglátók sütödéi. Az autóval érkezőknek több parkolásra alkalmas területet láttak elő, ahol biztonsági őrök irányításával közlekedhetnek.

Egy újonnan készülő elterelő út segítségével lehet majd megkerülni az ünnepségekre előlátott területet. Az itt haladókat az út keskenyebb része miatt közlekedési lámpák irányítják.

A hőlégballonverseny is a városnap része lesz, mint ahogyan az elmúlt években, ez a látványosság szeptember 5. és 7. között szerepel a programban. Idén is több külföldi résztvevőt várnak, magyarországi, szlovéniai és romániai hőlégballonost. A XV. Nemzetközi Hőlégballon Találkozó legnagyobb érdekessége a ballonfáklyázás, melyet csütörtökön az esti órákban tekinthetnek meg a Népkertben. Csütörtökön még DJ zenei est is szerepel a tervekben.

Pénteken, szeptember 6-án a kora esti órákban a népkerti töltésen a kötött ballonozás várja elsősorban a kisgyermekes családokat. Ezen a napon a Városi Múzeumban nyitják meg a Háborútól háborúig című történelmi és helytörténeti kiállítást, amely ezúttal a múzeum saját anyagából készült s a két világháború közti időszakban mutatja be a város múltját.

Pénteken este 21 órakor utcabál szórakoztatja a látogatókat a magyarkanizsai Eridanus együttessel, szintén a Népkert zenei színpadánál.

Szombaton a kora délutáni óráktól csokoládé fesztivál és gyermekprogramok lesznek. Majd a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok városnapi fellépése várható. 18 órakor az Eszterlánc mesezenekar szerepelése következik, este pedig a nagyszínpadon játszik a Hari Mata Hari együttes, majd a további buli hangulathoz DJ Groover szolgáltatja a zenét.

Vasárnap délután ismét hagyományőrző csoportok mutatják be repertoárjukat. Este a nagykoncert fellépője a magyarországi Piramis zenekar. Az elmaradhatatlan tűzijáték a Piramis koncert után a Tisza-parton lesz, természetesen elég időt hagyva az emberáradatnak, hogy átsétáljon a Népkertből.

Szeptember 10-én, hétfőn 19:30 órai kezdettel a Városháza dísztermében kóruszenei est lesz látogatható.

Kedden a Szent Mihály arkangyal-templomban 17 órakor tartják a parasztoszt, vagyis gyászmisét a zentai csata 322. évfordulója alkalmából. 18 órakor a városi hangversenyteremben Aleksandar Vujić emléktáblájának felavatása következik, majd ugyanitt komolyzenei koncert is lesz Aleksandar Vujić életművéhez kapcsolódóan.

Szerdán 8:30-kor a Fő téren fellép a Zenta Város Fúvószenekara, majd 10 órakor a községi képviselő-testület városnapi díszülése lesz, mely alkalomból a Városházán átadják a város elismeréseit. Ezt követi 12 órától az emlékharang megkongatása és koszorúzás a Tisza-parti Zentai csata emlékműnél, valamint 17 órakor a Kis Szent Teréz templomban a városnapi Te Deum, hálaadó szentmise a zentai csata 322. évfordulója alkalmából.

A nagyszabású rendezvénysorozat további részleteiről még tartanak az egyeztetések, tehát csak később kerülnek bele a véglegesített programfüzetbe. Ilyenek például a sportrendezvények, a hagyományos íjászverseny, kispályás futballtorna. Viszont a korábbi években megszokott Városnapi Kincskereső idén elmarad.

A helyi intézmények, a Zentai Turisztikai Szervezet, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola közös összefogással hozták létre a programsorozatot. A szervezők fenntartják a jogot a műsorváltoztatásra. Esős idő esetére pedig módosított programmal készültek, a városközpontban, illetve fedett helyszíneken várják az ünneplőket.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. AUGUSZTUS 16.