Hozd be, ami nem bomlik le! - A zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben folyamatos a szelektív hulladékgyűjtés

Rengeteg dolog felhalmozódik az otthonunkban, amivel nem tudunk mit kezdeni, és jobb híján mindent a szemétbe dobunk, pedig van megoldás. Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben évek óta gyűjtik a le nem bomló hulladékot.


A helyi önkormányzat környezetvédelmi alosztálya korábban már többször szervezett a helyi közösségekben ilyen jellegű gyűjtést, és azok sikeresek is voltak, de amíg a többi helyi közösségben a hulladék befogadása csak az akció idejéig tartott, a Tisza-partiban mindig átveszik a pillepalackot, az üveget, az elektromos és elektronikus hulladékot, az elemeket, a konzervdobozokat, az alumínium hulladékot, a nejlonzacskót és a papírt is.

Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy az utóbbi időben különösen odafigyelnek erre a tevékenységre, hirdetik, ahol csak lehet, és azt tapasztalják, hogy egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy beviszik hozzájuk a háztartásokban összegyűjtött, le nem bomló hulladékot:

– Nagyon fontos tevékenységet végzünk, és egyre többen csatlakoznak hozzánk. Magunkért és a gyermekeinkért tesszük, hogy tisztább környezetben éljenek. A hátsó, zárt udvarunkat úgy alakítottuk ki, hogy viszonylag nagy mennyiségű hulladékot be tudjon fogadni, ha pedig megtelik, akkor szólunk annak a cégnek, amelyik elszállítja és továbbadja olyan helyekre, ahol újrahasznosítják. Mi ezért a tevékenységért nem kapunk juttatást, a cég a zentai egészségháznak utalja a pénzt, konkrétan a gyermekgondozó részlegnek, és mi örülünk, hogy hozzájárulunk ehhez. Visszatérve a gyűjtésre, az a legfontosabb, hogy tiszták legyenek a pillepalackok és az üvegek is. Ha porosak az nem baj, viszont ne legyen a palackok falákra ragadva a tej, a joghurt, vagy az üvegekre a lekvár, és fontos, hogy a palackok össze legyenek lapítva, mert levegőt nem szeretnénk tárolni. A kupakokat mindenképp vegyék le, mert sokkal értékesebbek, mint a palackok, ezért külön gyűjtjük őket, és ha már sok van belőlük, akkor az egészségház nővérei, akik vércukorszintet és vérnyomást jönnek mérni hozzánk a helyi közösségbe, beviszik az egészségházba. Nagyon sok múlik a szervezésen, és azt hiszem, az az erősségünk, hogy jól megszervezzük a dolgokat. A felsoroltakon kívül az otthon feleslegessé vált vagy kinőtt ruhaneműt is átvesszük, valamint bútorokat, működő háztartási eszközöket is, mert mindig akad, akinek szüksége van ilyesmire. Leginkább azoknak szoktuk felajánlani, akik karácsonykor csomagot kapnak a Vöröskereszttől, és nálunk veszik át. Persze nem várunk karácsonyig a ruhanemű meg minden más egyéb felajánlásával, ha összegyűlik valamennyi, értesítjük a rászorulókat.

Aki részt venne a szelektív gyűjtésben, munkanapokon 8 és 11 óra között viheti be dolgait a Tisza-part–Alvég helyi közösségbe.

hhá

Magyar Szó, 2019. augusztus 8.