Barátkozás határok nélkül - Zenta két testvérvárosa meghívta a község tanulóit a táboraiba

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola diákjainak két csoportja és tanáraik nemrégiben értek haza a Zenta testvérvárosai, Gödöllő és Budavár által szervezett diákkirándulásokról.

Az említett városok mellett mindannyian ellátogattak Budapestre is, ezenkívül a Balaton partján, Boglárlellén, illetve Zamárdin töltöttek el néhány napot. A minap a zentai városháza Zöld termében sajtótájékoztatón számoltak be kalandjaikról Urbán Zsuzsanna igazgatónő és Perpauer Attila községi tanácstag jelenlétében.


Perpauer hangsúlyozta, az utóbbi években a zentai önkormányzat külön figyelmet fordított arra, hogy a község területéről minden általános és középiskola részt vegyen a különböző testvérvárosi, kapcsolattartó programokban, hiszen nagyon fontos a személyes ismeretség, barátság, egymás megismerése, mivel mindez hosszú távon is meghozza a gyümölcsét. A gyermekek ezáltal nyitottá válnak, kapcsolatokat teremtenek és az identitásukat is ápolják.

Az igazgatónő hozzáfűzte, hogy az iskola vezetőjeként nagyon örül annak, hogy a helyi önkormányzat ilyen nagyszerű kapcsolatot ápol ezzel a két testvérvárossal. A két táborról elmondta, hogy a gödöllői–boglárlellei nemzetközi jellegű volt – úgy is válogatták össze a diákokat és tanáraikat, hogy az angol nyelvet illetően ne legyenek problémáik –, az óbudai–zamárdi inkább a magyarság találkozásáról szólt.

A sajtótájékoztatón megjelent tanulók egyaránt kijelentették, hogy már előre izgatottan várták a kirándulásokat, a helyszínen pedig sok fiatallal megismerkedtek, miközben természetesen új barátságok is köttettek. A balatoni strand is egyöntetűen lenyűgözte mindannyiukat, a hangulatot pedig elejétől a végéig nagyon felemelőnek tartották, hiszen jobbnál jobb játékos és vidám programokat és csapatépítő foglalkozásokat szerveztek számukra. Mindemellett akadt elég szabadidejük is, amikor kötetlenül ismerkedhettek a többi gyerekkel. Mindannyian rendkívül hálásak, amiért részt vehettek mindebben, és remélik, hogy legközelebb is lehet benne részük.

A tanárok nem kevésbé élvezték a tábori életet, hiszen a gyerekek mosolya már magában is örömöt jelentett számukra, emellett a többi nevelőtanárral is szoros barátságokat kötöttek. Számtalan közös élményben lehetett részük a diákjaikkal együtt, s ez bizonyára mindannyiuknak gyönyörű és örök emlék marad. Ezúton is köszönik az ottani polgármesterek, illetve táborvezetők gondosságát és kedvességét, akik valóban mindent megtettek azért, hogy ezek a látogatások tényleg tartalmasak, ezáltal pedig felejthetetlenek legyenek. A tanárok azt is elmesélték, hogy bár a gyerekek induláskor azért afelett is szomorkodtak egy kicsit, hogy itt hagyják egy időre a szülővárosukat, a szomorúságuk aztán annál nagyobb volt, amikor a végén haza kellett indulni... Volt nagy sírás, ölelkezés, de szerencsére a társasági oldalaknak köszönhetően itthonról is tarthatják a kapcsolatot újdonsült barátaikkal. A nemzetközi tábor nevelőtanárai azt is elmondták, amikor oda beléptek, egyből úgy érezték, hogy mindannyiuk számára kinyílt a világ, hiszen tíz országból érkeztek a vendégek, minek folytán a toleranciáról szólt elsősorban az ottani program, emellett kulturális, földrajzi és nyelvi ismereteiket is bővíthették.

szög

Magyar Szó, 2019. augusztus 7.