Testvérvárosi utazásokon vettek részt a Zenta községbeli diákok

Kiváló hangulatú testvérvárosi táborozásokon vettek részt az elmúlt hetekben a Zenta községbeli általános iskolás diákok, akik a község önkormányzata, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola jóvoltából tehettek eleget Zenta két testvérvárosa, Budavár és Gödöllő meghívásának. A diákok és az őket kísérő pedagógusok ma sajtótájékoztatón számoltak be az utazásokon szerzett élményeikről.


Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy az elmúlt hetekben két testvérvárosi meghívásnak is eleget tehettek a Zenta községbeli diákok és pedagógusok, akik Gödöllő meghívására egy nemzetközi táborba, Budavár meghívására pedig egy ifjúsági táborba utazhattak el. Hozzátette, az önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az ilyen lehetőségekkel ne csupán a zentai, hanem a községhez tartozó falvakban élő gyermekek is élhessenek, így ezúttal is részt vettek az utazásokon a falusi iskolák diákjai is, akik olyan kapcsolatokat és barátságokat szerezhettek ezáltal, amelyek a későbbiek során is meghatározóak lehetnek majd számukra.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője örömének adott hangot annak kapcsán, hogy Zenta község önkormányzata ilyen jó kapcsolatot ápol a testvérvárosokkal, aminek az elmúlt évek során az általa vezetett intézmény diákjai is számos hozadékát élvezhették. Kifejtette, a két tábor között az volt a különbség, hogy a balatonlellei nemzetközi jellegű volt, ezért ott elsősorban olyan diákok és a kísérőtanárok vehettek részt, akiknek nem okoz nehézséget az idegen nyelven történő kommunikáció, Zamárdiban viszont inkább a különböző területekről érkező magyar fiatalok találkozhattak egymással, az azonban mindkettő esetében közös, hogy sok önfeledt pillanatot és maradandó élményt kínáltak a résztvevők számára.

Graca Harmath Judit, aki Lobár Klaudiával a zamárdi táborba kísérte el a diákokat, elmondta, Budavár négy testvérvárosából érkeztek résztvevők a rendezvényre, ahol összesen nyolc napot töltöttek el, és a szervezők igen gazdag programmal készültek számukra. Kiemelte, a táborban a diákok játszva tanulhattak és sok olyan dolgot is kipróbálhattak, amelyeknek megismerésére korábban nem nyílt lehetőségük. Eljutottak Szentendrére, Tihanyba, Budapesten az Országházba, a Mátyás-templomba és számos egyéb helyre, részt vehettek egy hangulatos hajókiránduláson, meglátogathattak egy kalandparkot és számos egyéb élménnyel is gazdagodhattak.

Irge Nikola és Nagy Horti Orsolya, akik a gödöllői kirándulásra kísérték el a diákokat, kiemelték, hét napot töltöttek a táborban, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb programokon vettek részt. Hozzátették, a rendezvény keretében tíz országból, köztük Kínából, Izraelből, Spanyolországból, Finnországból és más országokból érkező fiatalok találkoztak egymással, aminek köszönhetően a gyermekek előtt szinte kinyílt a világ, hiszen amellett, hogy a kulturális, a nyelvi és a földrajzi ismereteik is bővülhettek, nyitottabbakká és toleránsabbakká is válhattak, mivel a tábor fontos momentuma volt egyebek mellett az egymás megismerésére és a különbözőségek elfogadására való törekvés fontosságának hangsúlyozása is.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a táborokban résztvevő diákok képviselői is, köztük Kopasz Dorina és Sarnyai Zita, valamint Berta Fanni, Brenner Eleonóra, Fajka Zsóka és Pásztor Réka, akik lelkesen meséltek a táborban szerzett élményeikről, és valamennyien egyetértettek abban, hogy amennyiben lehetőségük lesz rá, jövőre is szívesen visszatérnek majd arra a helyre, ahol az elmúlt hetekben maradandó élményekkel és életre szóló barátságokkal gazdagodtak.

H. A.

Vajdaság Ma, 2019. AUGUSZTUS 2.