Közös nyári táborok testvérvárosokkal - Balatonlellére és Zamárdiba utaznak a zentai gyerekek

Zenta község önkormányzatának hosszú évekre visszanyúló kapcsolata van Gödöllővel és Budavárral, amelyekkel testvérvárosi kapcsolatban állnak. Az említett települések önkormányzatai karöltve közös projektben vesznek részt, amelyben a zentai Stevan Sremac Általános Iskola is szerepet vállal, hiszen általános iskolás gyermekek nyári táboroztatásáról van szó.


Az első táborra július 6-ától 13-áig kerül sor. Ez egy nemzetközi ifjúsági tábor lesz, ide nyolc gyermek megy Zentáról két kísérőtanárral.

– Ez a gödöllői testvérvárosunkkal lesz megszervezve, így a gyerekek természetesen Gödöllőt is megnézik, majd Balatonlellére fognak utazni, ahol különböző közösségi programokban vehetnek részt a balatoni fürdés mellett. Ide 7–8. osztályos tanulók mennek. Mivel nemzetközi táborról beszélünk, így az angol lesz a kommunikáció nyelve – mondta Perpauer Attila, a zentai községi tanács tagja.

– Figyelembe vettük, hogy ne csak Vuk-díjas, vagy színkitűnő diákok utazzanak el, hanem azok, akik angol, vagy német nyelvterületen kimagasló eredményt értek el – szögezte le Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki hozzátette, hogy a gazdag programok mellett a tábori környezet is nagyon megkapó, hiszen felújított helyszínen lesznek a gyerekek. Mivel nemzetközi táborról beszélünk, ezért előzetes feladatot is kapnak a gyerekek, prezentációt kell készíteniük saját országuk, népük jellemző szokásairól, esetleg táncairól, ami már egy előzetes ismerkedést is megindíthat a gyerekek között, lévén, hogy nem osztálytársak utaznak a táborba.

A másik egyhetes nyári élmény Zamárdiban lesz, ide 12 gyerek és három kísérő pedagógus vesz részt Zentáról, ez Budavár önkormányzatának a tábora lesz július 14–22. között. Itt nem csak zentai és budavári gyerekek tölthetnek együtt egy kellemes hetet, más testvérvárosok diákjaival is lehetőségük lesz találkozni a táborlakóknak, mégpedig munkácsiakkal és székelyudvarhelyiekkel is. Az előző táborral ellentétben itt külhoni magyar diákok töltik meg a tábort, korosztályukat tekintve pedig kicsit fiatalabbak, 5–6. osztályosok is fognak menni.

Zentáról a November 11 Általános Iskola és a Tömörkény István Általános Iskola kihelyezett tagozatából mennek a gyerekek. Az utazást és az ott tartózkodást is az egyes önkormányzatok biztosítják.

Szabó Nóra

Magyar Szó, 2019. július 4.