Megbeszélések az új vasúti menetrendről - Egyeztet a szerb vasúttársaság és az észak-bánáti körzet vezetőivel

Az észak-bánáti körzet községeinek vezetői folytattak megbeszélést a szerb vasúttársaság igazgatójával a kialakítandó új menetrendről. Az év végétől várhatóan már kibővített időpontok szerint utazhatnak a térségben a lakosok.


Zentán folytattak ma megbeszélést az észak-bánáti körzet képviselői a szerb vasúttársaság igazgatójával a kialakítandó új menetrendről, az egyes községek igényeiről és a következő évek terveiről, lehetőségeiről. A városházán lezajlott megbeszélésen jelen volt Marko Đukić a Srbijavoz közvállalat közlekedési és kereskedelmi részlegének igazgatója, Nikola Lukač, az észak-bánáti körzet vezetője, az észak-bánáti települések- és a zentai önkormányzat képviselői.

A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalás után Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere foglalta össze az elhangzottakat. Elmondta, az összejövetelnek egyetlen napirendi pontja volt, a jövő évi vasúti menetrend, amelynek legfontosabb szakasza a Zenta-Szabadka közti táv. A felek kitértek arra is, mit jelent a folyamatban lévő fölújítás. Ugyanis többéves küzdelem után sikerült végre elérni, hogy ez a 40 kilométeres szakasz fölújításra kerüljön. A munkálatok március elsején megkezdődtek és valószínűleg december közepére készül el a szakasz. Ezután Zenta és Szabadka között 45 percre rövidülhet az utazás időtartama, és az utaslétszám is 25 százalékkal növekedhet. Nagyon fontos lenne további időpontok beiktatása ezen a szakaszon, hiszen ez nagyon hiányzik a helyieknek. A polgármester kifejtette, a zentai önkormányzat a továbbiakban is támogatja a vasútfejlesztést, mint ahogy eddig is hozzájárultak. Bíznak benne, hogy a törökbecsei gát felújításával, bővítésével átkerül a hajós teherforgalom a Dunáról a zentai kikötőbe, és nem kell átrakodni a szállított termékeket. Így a meglévő Szabadkára tartó vasúti összeköttetésnek óriási jelentősége lesz az árú szállításában.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. 07. 03.