Zenta: Kunszentmártoni pedagógusok látogatása

Tornyosi és kunszentmártoni pedagógusok találkoztak Zentán. A Közös úton, közös célért kreatívan együttműködési program keretében a magyarországi vendégek szakmai megbeszéléseket folytatnak és körbejárják a város nevezetességeit.


Csütörtökön Zentára látogattak a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai. A huszonkét fős csoportot Perpauer Attila, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola tanári kara és Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezetének elnöke fogadta. A kétnapos látogatás alkalmával sort kerítettek egy rendhagyó tantestületi gyűlésre, végigsétálnak a város központjában, és megnézték a Zentai Csata Emlékkilátót.

Perpauer Attila a testvériskolai kapcsolatok kiépítéséről elmondta, hogy több mint két éve alakult ki a két iskola között. A tornyosiak és a kunszentmártoniak már több közös programot elindítottak az együttműködésük elmélyítéséhez, valamint a két oktatási intézmény közelebb kerüléséhez az Európai Tehetségpont rendszer is nagyban hozzájárult. A legutóbbi közös programsorozatukat a Közös úton, közös célért kreatívan elnevezésű pályázat tette lehetővé. Szilágyi Erzsébet, a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója tárta föl ennek a programsorozatnak a részleteit. Ismertette, hogy programban hat alkalommal került sor testvériskolai találkozóra, amiből egy-egy az iskolák székhelyén volt, vagyis Tornyoson és Kunszentmártonon, a többi pedig Cserkeszőlőn, Szarvason, Szegeden, Sarródon és az utolsó, záró találkozó pedig Kecskeméten lesz júliusban. Az iskolák diákjai több napos táborozásokon vehettek részt, sok nevezetes helyre elutazhattak. Ezeknek a közös kirándulásoknak köszönhetően az iskolák diákjai és tanárai megismerhették Magyarország kulturális és természeti örökségét, amiket mindannyian tanítanak, de egészen más személyesen is tapasztalni, végigjárni mindezeket a helyszíneket.

Ünnepi tantestületi gyűlésen elhangzott, hogy mennyire különböző feltételekkel működik a két iskola. A magyarországiak számára érdekes tapasztalatot jelent, hogy az itteni nehézségek ellenére mégis milyen hatalmas eredményeket ért el tornyosi iskola, tanulhatnak a példájukból. Szilágyi Erzsébet felszólalásában kihangsúlyozta, hogy a nemzeti összetartozás megnyilvánulása csakis ilyen személyes találkozások révén valósulhat meg, hiszen a nagyon egyszerű, magától értetődő dolgokon lepődtek meg a látogatások alkalmával. Például Tornyoson nem egész napos-, napközis rendszerrel, ebédeltetéssel oldják meg a diákok iskolai tartózkodását. A magyarországi gyerekek is érezzék szívügyüknek, hogy a határon túliakkal igenis napi kapcsolatot kell tartani. Ezeknek a testvériskolai kapcsolatoknak köszönhetően komoly szakmai tapasztalatcserék és barátságok alakultak ki. Az iskolák vezetői kiemelték továbbá, hogy pályázat lezárulását követően is mindenképpen folytatják a megkezdett kölcsönös látogatásokat.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. JÚNIUS 28.