Jelenünk megerősítője és jövőnk útmutatója - Tömeges érdeklődés a Kálmány Lajos népmesemondó verseny döntőjén

A Kálmány Lajos népmesemondó verseny az idén 25. jubileumát ünnepelte. A rendezvény szombaton reggel a Zentai Alkotóházban vette kezdetét Czegledi Rudolf polgármester ünnepi megnyitójával, melyet a népmeseillusztrációk kiállításának megnyitója követett. Ennek keretében a rendezvény fő szervezői, Baráth Hajnal Anna és Juhász Lassú Kornélia visszatekintettek az elmúlt 25 évre, majd átadták a képzőművészeti kategória díjait. Ezt követően három helyszínen kezdetét vette a verseny.


Czegledi megnyitójában elmondta, az, hogy a legkiválóbb mesemondóink minden év májusában továbbra is találkoznak Zentán, a rendezvény értékét, közösségmegtartó erejét bizonyítja. Aki mesét olvas, hallgat vagy mond, az gazdagítja szókincsét, őrzi anyanyelvét és régiójának tájszólását. A mesék népszerűsítéséhez pedig ez a rendezvény is nagyban hozzájárul. Az elmúlt negyed évszázadban több mint 3100 versenyzőt hallgatott meg a zsűri, emellett mintegy 2200 képzőművészeti alkotást bírált el. Hozzátette, a népmeséket nem lehet kinőni, népszerűségük korosztálytól független, éltetésükkel és továbbadásukkal őseink emlékét is őrizzük.

Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre délután került sor a zentai Művelődési Ház nagytermében. Itt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a verseny egyediségét és rangját mutatja, milyen különleges szerepet tölt be a hagyományőrző rendezvényeink sorában. Fontos, hogy a mese hétköznapjaink része legyen, hogy gyermekeink még a bölcsőben magukba szívják személyiségformáló hatalmát. Ezért kiemelt rendezvénye a verseny a Magyar Nemzeti Tanácsnak, mivel ez jelenünk megerősítője és jövőnk útmutatója.

A képzőművészeti munkákat az idén Bálizs Judit óvodapedagógus, Mezei Erzsébet grafkusművész és Juhász Lassú Kornélia könyvtáros bírálta el, a népmesemondó verseny zsűrije pedig a következő összeállításban működött: Ágoston Pribilla Valéria magyartanár, Boja Patyi Sarolta mesefa, Csonti Melinda, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, Dala Sára néprajzkutató, Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, Kónya-Kovács Otília mesefa, Krnács Erika előadóművész, dr. Raffai Judit néprajzkutató, egyetemi tanár és Toldi István mesefa, a Népművészet Mestere.

A rendezvényt támogatták: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Főkonzulátusa Szabadka, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, valamint Zenta Község önkormányzata.

szög

Magyar Szó, 2019. május 27.