Szimfonikusok koncertje - Szegedi vendégek a templomban

Hivatalosan is befejeződött az az IPA-projekt, amelyben zentai Cor Jesu Alapítvány, a zentai önkormányzat és a temesvári református egyházközösség közösen vett részt.


A romániai fél volt a határon átnyúló IPA-projekt fő hordozója, a zentaiak pedig partnerként vettek részt benne. Mint már beszámoltunk róla, a projekt révén a zentai Jézus Szíve-templomban nagy infrastrukturális beruházást hajtottak végre, amelynek keretében az épület padlófűtéssel ellátott teljesen új padlózatot kapott, szigetelték a külső falait, felújították és kibővítették az orgonát, valamint Zentán, Nagybecskereken és Versecen különféle programokat valósítottak meg.

Zentai részről a projektzáró eseményt szombaton délután a Jézus Szíve-templomban tartották meg, ahol a szegedi szimfonikus zenekar hangversenyére került sor Vizin Kornél és Borbély Zoltán orgonaművészek közreműködésével, valamint Gyüdi Sándor vezényletével. A hangversenyt megelőzően Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, és úgy fogalmazott, ez a projekt is ékes példája annak, hogy mi, határon túli magyarok mennyire küzdünk a megmaradásunkért, hiszen a romániai és a szerbiai részről is a magyar közösség fogott össze ennek az IPA-projektnek az égisze alatt. Elmondta, hogy az önkormányzat a lehetőségeihez mérten a jövőben is igyekszik támogatni az ilyen projekteket, mert ahhoz, hogy nemzetként megmaradjunk itt a szülőföldünkön, meg kell őriznünk a hagyományainkat, az oktatásunkat és a hitünket.

hhá

Magyar Szó, 2019. május 22.