A Cor Jesu Kamarakórus nyerte az Énekelt Versek XXIV. Zentai Fesztiválját

Hazai siker született az Énekelt Versek XXIV. Zentai Fesztiválján, ahol a fődíjat a helybeli Cor Jesu Kamarakórus érdemelte ki, a második díjat a szintén zentai Pejin Lea kapta, a harmadik helyen pedig a kolozsvári Én együttes végzett.


A rendezvény kezdetén Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja üdvözölte az egybegyűlteket, majd Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója és Predrag Popović, a zentai Városi Könyvtár munkatársa köszöntőjét, illetve a fesztivál idei díszvendégével, Celler Kiss Tamás Sinkó-díjas költővel folytatott színpadi beszélgetést követően kezdetét vette a versenyprogram, amelynek keretében tizenegy egyéni fellépő, illetve együttes mutatta be produkcióit. A fellépők programjában mindenképpen szerepelnie kellett Celles Kiss Tamás És táplálni című versének, ez a költemény volt ugyanis az idei fesztivál kötelező verse, emellett a résztvevők két-két szabadon választott verset is előadtak.

A versenyzők produkcióit elbíráló zsűri tagjai Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, Brenner János szerkesztő, Celler Kiss Tamás költő, Szögi Csaba író, költő és Verebes Ernő zeneszerző, költő voltak, akiknek döntése értelmében a fődíjat a zentai Cor Jesu Kamarakórus érdemelte ki, a második helyen a zentai Pejin Lea, a harmadikon pedig a kolozsvári Én együttes végzett. A kötelező vers legjobb megzenésítéséért járó díjat a kolozsvári Én együttesnek ítélte oda a zsűri, a közönségdíjjal és a diákzsűri díjával a zentai Pejin Leát tüntették ki, a Kaláka együttes különdíját a budapesti Vendéghang együttes, a Misztrál együttes különdíját a csanádapácai Járdasziget együttes, a mindhárom javasolt szöveg felvállalásáért és hiteles előadásáért járó különdíjat a veszprémi Rauscher Géza, a fesztivál felfedezettjének járó különdíjat pedig az óbecsei 7-es terem együttes kapta meg.

A rendezvényen ismertették a Vers & zene & kreativitás című, középiskolás diákok számára meghirdetett vetélkedő eredményeit is. A Művészlelkek nevű csapat egy előadás megtekintését nyerte a budapesti Nemzeti Színházban, a Tóni angyalai csapat belépőt kapott a 2019-es oromi Malomfesztiválra, a Művelődé$itte$ek csapat pedig vacsorát nyert a zentai Mojo Clubban.

Az Énekelt Versek XXIV. Zentai Fesztiválját a II. Rákóczi Ferenc-emlékév, a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program, Bori Imre születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre és Csáth Géza halálának 100. évfordulója jegyében, illetve a Cultstream–A víz új kultúrája elnevezésű IPA-Határon átnyúló projektum keretében hirdették meg. A rendezvénysorozat főszervezői a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Zenta község önkormányzata, főtámogatói pedig a Magyar Nemzeti Tanács és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

H. A.

Vajdaság Ma, 2019. MÁJUS 11.

Herédi Krisztián felvételei