Új CT-készüléket adtak át Zentán - Hamarosan nem kell többé másik városba utazni a vizsgálathoz

Tegnap délelőtt átadták a régóta várt CT-berendezést a Zentai Közkórházban. Az eseményen a kórház képviselői és községi tisztségviselők mellett jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, és dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.


Dr. Zoran Gojković szerint az elmúlt években a zentai kórház dolgozói nemcsak szerették volna, ha CT-berendezéssel gyarapodik az intézmény fölszereltsége, de szükség is volt erre a beruházásra. Az egészségügyi titkár forradalminak nevezte az új CT-berendezés üzembe helyezését, hiszen mostantól helyben is rendelkezésre áll egy modern, csúcsminőségű diagnosztikai eszköz, a régióban élő pácienseknek nem kell többé Szabadkára, Nagykikindára vagy éppen Nagybecskerekre utazniuk a vizsgálatért. Hozzátette, hogy a CT-berendezés csak egy az elmúlt három év beruházásai közül, amelyeket a tartományi vezetés a Zentai Közkórházban véghezvitt.

Pásztor István elmondta, hogy a CT-berendezéshez szükséges pénzeszközöket a tartományi kormány biztosította:

– A beruházás értéke mintegy 32 és fél millió dinár. Ezzel a XXI. századi diagnosztika és orvoslás nemcsak bekopogott, de be is jött a zentai kórház kapuján. Ezzel a készülékkel megkezdődik a Zentai Közkórház teljes modernizálása. Az elmúlt három évben mintegy száztízmillió dinár értékű befektetés valósult meg a kórházban, beleértve a CT-gépet is – mondta a tartományi képviselőház elnöke.

Hozzátette, hogy véleménye szerint a legfontosabb talán az, hogy vége felé jár az intézmény fölújítására vonatkozó erőfeszítés mind építkezési, mind technológiai szempontból. Az elkövetkező két-három évben lépésről lépésre nemcsak az épületek fognak megszépülni, és a huszonegyedik század kihívásaihoz alkalmazkodni, hanem a most átadott CT-berendezéshez hasonlóan korszerű eszközökkel is ellátják a kórházat. Minderre már csak azért is szükség van, mert a kórház jelenleg a hatvan-hetven évvel ezelőtt alkalmazott standardok lenyomatát őrzi. A sokágyas, folyóvíz és fürdőszoba nélküli betegszobák mellett problémát jelentenek az elöregedett vezetékek is, a modern kor pedig az orvoslás szempontjából is mást igényel. Minthogy a feltételek adottak, az elkövetkező években ezeken a problémákon kívánnak változtatni.

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója a korábban elhangzottakhoz hozzátette, hogy a mai modern világban alapvető, hogy egy kórház CT-készülékkel rendelkezzen.

– Egy jó, modern készülékről van szó, ráadásul egy információs rendszeren keresztül elküldhetjük a kapott információt a központba. Ez nagyban megerősíti a diagnózis biztosságát, hiszen így híres professzorokkal tudunk konzultálni a világ bármely pontján. Az indulásnál ez is nagy segítséget jelent. Ha a Jóisten adta ezt a magas szintű telekommunikációs lehetőséget, akkor ezt ki kell használnunk, és ki is fogjuk használni.

Hozzátette, hogy a berendezés jelenleg beüzemelés alatt van, eddig mintegy ötven vizsgálatot végeztek el a segítségével. Az első néhány hónapban a kórházi pácienseket vizsgálják a CT-készülékkel, de a tervek szerint júliustól elindulnak az ambuláns vizsgálatok is.

Dr. Pap Gopić Dragica, a kórház radiológus főorvosa és egyben igazgatóhelyettese elmondta, hogy az új berendezés nagymértékben segíti a kórház dolgozóinak munkáját, egyúttal igyekezett megnyugtatni a pácienseket, hogy minden sürgős esetet el fognak látni, meg fognak vizsgálni.

– Arra kérem a lakosságot, hogy legyenek egy kis türelemmel. Pár hónapon belül be fog járódni a dolog, nem lesznek hosszú várólisták.

Elmondta, hogy a radiológián jelenleg négyen dolgoznak, és vannak olyan munkatársaik, akik már ismerik az eszköz használatát, de vannak, akiknek újra kell azt tanulniuk.

– A röntgen nemcsak CT-ből áll, nagyon sok más dologgal is foglalkozunk, ezért szükségünk van egy kis időre, hogy teljesen belerázódjunk.

Hangsúlyozta, hogy a CT nagyon hatékony diagnosztikai műszer, de kizárólag orvos javasolhatja a vizsgálatot. Ezért arra kéri a pácienseket, hogy ők maguk ne kérjenek CT-vizsgálatot, mindig bízzák az orvosra, a szakorvosra annak eldöntését, hogy szükség van-e rá.

zs

Magyar Szó, 2019. április 24.

Herédi Krisztián felvételei