Szeretet, figyelem és gondoskodás

Zentán már hagyománnyá vált, hogy április elején az előző évben született gyermekeknek különleges ajándékkal kedveskednek. A város területén létesített két rózsakert után, a Népkertben megkezdődött az újszülöttek ligetének a kialakítása. A hétvégén az eddigi öt, emléktáblával megjelölt fa mellé, a 2018-ban világra jött 170 baba tiszteletére, odakerült a hatodik is, egy oszlopos kocsányos tölgy.


A faültetés ceremóniáját a község legifjabb polgárainak szóló sajátos tavaszünnepség keretében ejtették meg. Ezek a fák, csakúgy, mint a gyermekek, szeretetet, figyelmet és gondoskodást igényelnek – hangzott el a műsor kezdetén, és ezt a gondolatot fűzre tovább köszöntőjében Czegledi Rudolf polgármester is.

-- Szép szokás volt régen, és talán még most is van hagyománya, hogy a gyermek születésekor a szülők vagy nagyszülők facsemetét ültettek el. A fa ugyanis ugyanúgy gyökerezik és fejlődik a földben, ahogyan a gyermek a családban, nagyra nő, mint a kisgyermek, és kötődik a helyéhez, mint gyermekek a szülői házhoz. (…) Amikor építkezünk, akkor sem csak magunkra, hanem a családunkra is gondolunk, ha oktatási intézményeket újítunk fel, korszerűsítünk, a közösség érdekét tartjuk szem előtt, mint ahogyan a fák ültetése sem csak a mának szól. Valamennyien tudjuk, hogy a jövőnket a gyermekeink, az unokáink jelentik. A szülők feladata, hogy felkészítsék őket a saját útjuk megtalálására és végigjárására, miközben a szülőföld, az anyanyelv, a hagyományok szeretetét és tiszteletét is megtanítják nekik – hangsúlyozta a község elnöke és az önkormányzat nevében a tavalyi évben születettek mellett valamennyi gyermeknek és családjuknak boldogságot, egészséget és örömet kívánt az életben.

A programban Slađana Babin vezetésével a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány kis néptáncosai, Baji Endre irányításával pedig a Pitypang néptáncegyüttes tagjai mutatkoztak be.

(Tha)

Herédi Krisztián felvételei

Forrás: www.hetnap.rs