Zenta: „…én is egy sugár vagyok!”

 „…én is egy sugár vagyok!” címmel tartottak megemlékezést ma este Zentán, a helyi Művelődési Házban az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az ünnepséget megelőzően a Felsővárosi Köztemetőben megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyét.


Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél tartott alkalmi tiszteletadás és főhajtás kezdetén a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület tagjai adták elő a Himnuszt, majd Pataki Tibor történelemtanár, a községi képviselő-testület alelnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben a forradalom és a szabadságharc jelentőségét, illetve a ma embere számára közvetített üzenetét taglalta. A folytatásban a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület tagjai előadták a Kossuth Lajos azt üzente… kezdetű dalt, majd az egybegyűltek megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyét, amelynél a Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila; Zenta község önkormányzata képviseletében Czegledi Rudolf; a Vajdasági Magyar Szövetség nevében mgr. Fehér László és Pék Zoltán; a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezete képviseletében Lőrinc Csongor, Ujházi Éva és Nagy Abonyi Zoltán; a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Berze József és Gordán József; a Magyar Mozgalom képviseletében Sándor József és Kajári Ferenc; a Rákóczi Szövetség nevében pedig Homolya Ákos helyezte el az emlékezés virágait, majd a rendezvény a Szózat közös eléneklésével zárult.

A megemlékezést követően a Művelődési Házban „…én is egy sugár vagyok!” címmel tartottak ünnepi műsort, amelynek kezdetén a Cor Jesu Városi Kamarakórus adta elő a Himnuszt, majd Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, amelyben felelevenítette az 1848–49-es forradalom és szabadságharc meghatározó momentumait, majd kitért az akkori eseményeknek a magyar történelemben betöltött szerepére, a szabadság és a hazaszeretet fontosságára, illetve a forradalom és a szabadságharc üzenetére is. Ezt követően előbb a zentai Ispiláng néptánccsoport, majd a Mécsvirág együttes adott alkalmi műsort az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére, az ünnepség zárásaként pedig az egybegyűltek közösen elénekelték a Szózatot.

H.A.

Vajdaság Ma, 2019. MÁRCIUS 13.

Herédi Krisztián felvételei