A Bolyai diákjainak sikere az MTS App Konkurs versenyén - Sörkollektoros projektummal nyertek

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium négy főből álló diákcsapata nagy sikerrel szerepelt a Telekom MTS App Konkurs versenyén, ahonnan továbbjutottak a balkáni bajnokságra Podgoricába. A február 18. és 20. között rendezett döntőről pedig ismét nyertesként tértek haza.


Czegledi Rudolf polgármester és Perpauer Attila tanácstag szerdán délelőtt a városházán fogadta a nyertesként hazatérő diákokat, tanárukat Esztelecki Pétert és az intézmény igazgatónőjét, Csikós Pajor Gizellát.

A Bolyai gimnázium csapata, Barsi Ádám, Horváth István, Acsai Hermina és Hugyik Kornél egy sörkollektorhoz készített egy olyan hardvert, amely a ventilátort vezérli, továbbá egy weboldalt és egy mobiltelefonos applikációt a kollektor ellenőrzéséhez és vezérléséhez.

A csapatból a három fiú dolgozta ki az intelligens berendezést. A projektben a gimnázium harmadikos tanulói vettek részt: Hugyik Kornél a hardvert készítette el, Barsi Árpád a weboldalt és adatbázist építette fel, Horváth István az applikáción dolgozott. A negyedik tag, Acsai Hermina feladata pedig az volt, hogy szerb nyelven tolmácsolja a hasznos berendezés működését, tájékoztasson a csapat munkájáról. A projektumon már hosszú ideje dolgoztak, működtetik és folyamatosan fejlesztették, amíg erre a versenyre benevezték.

Csikós Pajor Gizella igazgatónő a csapat sikerével kapcsolatban azt emelte ki, hogy az iskola mindig támogatta a versenyeken való részvételt. Az MTS mobilalkalmazások versenyén is évek óta szerepeltek az iskola tanulói. Egy ilyen eredményben sokéves, kitartó munka gyümölcse mutatkozik meg.

Egész Szerbiából mintegy 30 csapat versengett egymással, közülük öt juthatott tovább. Majd a második fordulóban, Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina legjobb versenyzői közül is kiemelten a legjobb helyezést érték el a zentai diákok. A továbbjutás többszörösen is dicsőség az iskola számára, hiszen egyedüli magyar csapatként vettek részt egy szerb nyelvű versenyen. A tanulók elmondták, hogy nagy öröm számukra ez a díj, mivel régóta dolgoztak a sörkollektoros berendezésen. A Bolyais diákok jutalma pedig egy színvonalas műszaki-informatikai kiállítás és konferencia Berlinben, s ennek a többnapos rendezvénynek a látogatására a teljes költséget a verseny meghirdetője állja.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2019. MÁRCIUS 6.