Tartományi támogatás az önkormányzatoknak

Szennyvízelvezetők, vízvezeték-hálózatok, és sportcsarnokok kiépítését támogatja a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 4,1 milliárd dinár értékben.


41 vajdasági községben 56 projekt nyert támogatást. Ez az összeg fedezi a beruházások csaknem 90 százalékát – hangzott el a mai szerződés-aláíráson.

Magyarkanizsa község a település kerülőútjának kiépítésére és a fő tér rendezésére kapott támogatást. Az összeg 90 százalékban fedezi a munkálatokat.

Nebojša Rakić, polgármester-helyettes, Magyarkanizsa: „Ez a központi tér rendezésére vonatkozik, ennek köszönhetően új arculata lesz a település fő terének, a helyiek ezt már megérdemelték. Emellett a gyógyfürdőbe érkező vendégeinknek lerövidül az utazásuk.”

Zenta község területén a végső fázisba érkezett a szennyvízelvezető-hálózat kiépítése. A most megnyert közel hat millió dinárból két utcában fejezik be a munkálatokat.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Még egy húszmillió dináros beruházás hiányzik és a város egész területe le lesz fedve csatornahálózattal, azzal, hogy ez egyesített rendszerű csatornahálózat, nem csak szennyvíz elvezetésére szolgál, hanem a csapadék elvezetésére is.”

Topolyán, Kishegyesen, Szenttamáson és Temerinben egymilliárd dinárból fejlesztik a helyi a szennyvíztisztítókat.

Nagy Ottó, igazgatóhelyettes, Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság: „Régi, komoly környezetvédelmi problémát fognak megoldani és szebbé, élhetőbbé teszik a környezetet ezekben az önkormányzatokban. Ez a négy projekt, 1,1 milliárd dinár, amit a Nagyberuházási Igazgatóság, és a tartományi kormány fog finanszírozni, de az önkormányzatok is hozzájárulnak önrésszel.”

Az eseményen elhangzott, fontos, hogy a települések önkormányzatai elkészítsék tervdokumentációjukat, például a szennyvíztisztítók kiépítésére vonatkozóan.  

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Eddig csak négy önkormányzatnak van tervdokumentációja a szennyvíztisztítóra vonatkozóan, ezért a többi önkormányzatnak ezt most feladatául tűzöm ki, hogy mielőbb készítsék el a sajátjukat. Az előttünk álló időszakban jelentős pénzeket hívhatunk le az Európa Tanács alapjából az említett projektek finanszírozására.”

Igor Mirović hozzátette, fontos, hogy az önkormányzatok fejlesszék saját ipari övezeteiket, ugyanis ezekkel beruházókat lehet a térségbe csábítani és ezzel új munkahelyek is létesülnek.

Forrás: Pannon RTV

2019. 02. 18.