Megszépült a tornyosi művelődési ház - Külső és belső felújításokat is végeztek

A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület az utóbbi idők legnagyobb beruházásán van túl, hiszen tavaly jórészt felújították az egyesület tevékenységeinek és rendezvényeinek helyet adó, több mint százéves épületet.


A korábbi években ugyan az utcai fronton már kicserélték a nyílászárókat, viszont tavaly fejezték be az előző évben megkezdett állagmegőrző felújítást is, és szigetelték a régi szárny utcai részének falait. Ennek köszönhetően az épületet sikerült megóvni a tönkremenéstől – magyarázta Tóth Ugyonka Frigyes, a művelődési egyesület vezetője. Elmondta, hogy a falakat bepucolták és újrafestették, a tetőszerkezet kijavítását követően belülről az egyik utcai terem padlózatát is újracsempézték, magát a termet pedig a helybéli nyugdíjas-egyesület tagjai meszelték be. Az illetékes szerint végső ideje volt felújítani, mert legutóbb a 2004-ben Tornyoson megtartott Durindóra és Gyöngyösbokrétára készülődve végeztek némi javítást az épületen. A mostani felújítást a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósították meg.

A művelődéi egyesület vezetője elmondta azt is, hogy harminc év után a Bethlen Gábor Zrt. Szekeres László Alapítványa, a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat támogatásának jóvoltából a színpadot és a rendezvények megtartásához elengedhetetlen technikai eszközöket is lecserélték. A színházteremben a színpadi világítás újult meg, azzal, hogy korszerű, szabályozható, energiatakarékos reflektorokat szereltek fel, világító diódás fényszórókkal, s a biztosítékládát is felújították, a régi, még használható reflektorokkal pedig az épület előtti részt világítják meg.

Az egyesület elnöke szerint ez a modernizáció nemcsak az egész falu, hanem az összes idelátogató hazai és külföldi vendég számára jelentős előrelépés, mivel a korszerű fénytechnikának köszönhetően élvezhetőbbek lesznek a produkciók, az egyesületnek pedig anyagi megtakarítást jelent.

Tóth Ugyonka elmondta, hogy a három nagy rendezvényükön (Akiktől még van esély örökölni, Kenyérszentelés-falunap, Népzenei találkozó) mintegy 5-600 fellépő vesz részt, s ezeket a rendezvényeket csaknem ezren tekintik meg. Ez jelentős számnak tekinthető, s ezért évről évre a közönségnek tetsző fellépőket igyekeznek meghívni. Az idén az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Csoóri Sándor Alap nyújtotta támogatás révén új népviseletet kap az egyesület Csiribiri és Szarkaláb néptánccsoportja. A ruhák egy része már tavaly elkészült, a többit pedig az idén varrják. Úgyszintén a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően új próbatermi hangtechnikai felszerelés beszerzésére és hangszerjavításra-vásárlásra is lesz lehetőségük a tornyosi hagyományápolóknak, ugyanakkor több pénz jut majd a csoportok utaztatására is. A művelődési egyesületnek már februárban és márciusban is lesznek vendégszereplései, áprilisban pedig házigazdája lesz az idén harmadik alkalommal rendezendő, Akiktől még van esély örökölni elnevezésű hagyományőrző eseménynek.

Hhzs.

Magyar Szó, 2019. január 29.