A partnerségben a fejlődés kulcsa - Ana Brnabić tegnap hivatalosan átadta az új zentai hőerőtelep működési engedélyét

Ana Brnabić szerb kormányfő tegnapi, zentai látogatása során jelképesen üzembe helyezte Zenta új távfűtő művét, meglátogatta a felújított gimnázium épületét, majd munka jellegű megbeszélésen vett részt a városházán. A kormányfővel tartott Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Aleksandar Antić energetikaügyi miniszter és Marko Blagojević, a közpénzből megvalósuló befektetésekért felelős iroda vezetője. A vendégeket Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere és a város elöljárói fogadták.


Ana Brnabić és az őt kísérő delegáció elsőként a hőerőtelepre érkezett, ahol Czegledi Rudolf polgármesternek átnyújtotta a hőtelep átadásáról szóló jegyzőkönyvet, és ezzel hivatalosan is üzembe helyezték a létesítményt. A szerb kormányfő ezek után Petar Terzićnek, a munkálatokat felügyelő mérnöknek és Novák Lászlónak, az Elgas Közvállalat igazgatójának a kalauzolásával körbejárta a telepet.

A hőtelepen tett látogatás után Ana Brnabić megtekintette a Zentai Gimnázium épületét is, amelynek nemrég fejeződött be a szerb kormány által is támogatott fölújítása. Az eseményen a kormány és a tartomány küldöttségén kívül jelen volt Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium, Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, valamint Nagy Abonyi Zoltán, az Egészségügyi Iskola igazgatója, illetve Czegledi Rudolf polgármester és a zentai önkormányzat küldöttsége is.

A gimnázium kórusa a Gaudeamus igitur előadásával köszöntötte a kormányfőt, Ujházi Éva pedig röviden bemutatta a 135 éves iskolaépületet. Ezt követően a kormányfő megtekintette a fölújított tanintézmény néhány tantermét.

Ujházi Éva az elvégzett munkálatokról elmondta, hogy két felújítás zajlott párhuzamosan: a szerb kormány jóvoltából a meglévő épületet újították fel, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően pedig egy új szárnyat is felépítettek:

– A felújítás során a falakról leverték a régi vakolatot, újravakoltak, lecserélték a teljes energetikai rendszert, a padlózatot mindenhol kicserélték, ahol pedig szükség mutatkozott, ott a vízvezetéket és a szennyvízhálózatot is felújították. Tűzvédelmi rendszere korábban nem volt az épületnek, most ezt is kaptunk. Valójában egy vadonatúj épületbe érkeztünk. Az 1884-ben épült régi épület két kődarabját beépítették az új padlózatba. A hozzáépítéssel 500 négyzetméterrel bővült a gimnázium épülete. Ez egy ebédlőt és hat új tantermet foglal magába és a benne lévő berendezést.

Kérdésünkre az igazgató azt is elmondta, hogy a felújítás során sok régi, széthullott bútor helyett vásároltak újakat, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából okostáblákra, okostelevíziókra, laptopokra is szert tettek. Az ebédlőnek köszönhetően a diákok megfelelő körülmények között fogyaszthatják el az uzsonnájukat. A több tanterem pedig azt is jelenti, hogy minden osztálynak van saját terme, emellett a kabinetrendszer is megmaradt. Mindhárom iskola hat-hat saját, kulccsal zárható tanteremmel rendelkezik, ami jelentősen megkönnyíti a csoportfoglalkozásokat, az emelt szintű oktatás, a versenyekre való felkészítés, a szakkörök megszervezését.

Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják az akadálymentesítést, ezért mozgáskorlátozottak számára is kialakítottak mellékhelyiséget, valamint azon dolgoznak, hogy belátható időn belül biztosítsák számukra a feljárást az első és a második emeletre is.

Hozzátette, hogy már 2013-ban elkészítették a felújítási terveket annak érdekében, hogy eredményesen pályázhassanak az épület újjáépítésére.

 

Együttműködéssel látványos előrelépések

 

A terepi látogatást követően a városházán megtartott sajtótájékoztatón a szerb miniszterelnök elmondta, hogy a mintegy 4000 zentai háztartás és közintézmények fűtését ellátó hőtelep kiépítésén 2016-ban még államigazgatási és önkormányzati miniszterként kezdett együttműködni a zentai önkormányzattal, és, hogy ezt az együttműködést folytatják az alállomás és a hővezeték felújítása kapcsán is.

Elhangzott, hogy a hőtelep kiépítése a járulékos költségekkel együtt mintegy 240 millió dinárba került, ebből 200 milliót a szerb kormány, a hátramaradt összeget pedig a zentai önkormányzat biztosította. A miniszterelnök szerint Zenta önkormányzata és a tartományi kormány is felelősségteljes partnerként vett részt a projektumban, egyébként a hőtelepet nem is tudták volna nyolc hónap leforgása alatt megépíteni. Úgy fogalmazott, hogy ennyi idő kellett a felépítéséig, illetve üzembe helyezéséig, azzal, hogy a tervdokumentációk elkészítése három, maga az építkezés pedig öt hónapon keresztül zajlott.

A miniszterelnök a Zentai Gimnázium felújítása kapcsán elmondta, hogy ehhez 172 millió dináros támogatást adott a szerb kormány és hangsúlyozta, hogy jelentős figyelmet kell fordítani a Zentai Gimnáziumhoz hasonló műemlékvédelmi épületek iránt, hiszen meg kell őriznünk azokat az utánunk jövő nemzedék számára. Arról is beszélt, hogy a felújítás során visszaállították eredeti állapotába az iskolaépület homlokzatát is, amely 1908-ben egy londoni kiállításon aranyérmet nyert.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a szerb kormány a zentai egészségház felújításához is hozzájárult 33 millió dinárral.

– Mindez kiváló bizonyítéka annak, hogy a szerb kormány számára az ország területén nincsenek első-, másod-, illetve harmadrangú települések, városok és községek, hanem mindegyik egyaránt fontos – emelte ki a kormányfő, hozzáfűzve azt is, hogy a zentai beruházások kiváló példái annak, miképp tudják jó irányba mozdítani a dolgokat. Kiemelte, hogy legnagyobb változásokra akkor tehetünk szert, ha az önkormányzatokkal komoly és felelősségteljes partnerséget tudnak kialakítani, mint amilyet most a zentai önkormányzattal is.

Czegledi Rudolf polgármester a hőteleppel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy végre Zentának egy olyan korszerűen felszerelt hőerőtelepe van, amely biztonságos és gazdaságos fűtést biztosít a város lakói számára, ugyanakkor arra vonatkozóan még nem tudott konkrét válasszal szolgálni, hogy anyagilag könnyítést jelent-e ez a távfűtés felhasználói számára:

– Ez nagyban függ a disztribúciós hálózat állapotától, s hogy mekkorák az ezen keresztüli veszteségek, de azt már tapasztalták, hogy az új hőtelep üzembe helyezését követően 20-25 százalékkal kevesebb földgázt használnak el a távfűtés biztosításához.

A Gimnázium felújítása kapcsán elmondta, hogy a munkálatok során az energiahatékonyságra is odafigyeltek, és már az első, vagyis a decemberi hónap után kiderült, hogy az előző két év azonos időszakához képest 13 százalékkal kevesebb energiát használtak el annak ellenére, hogy a hozzáépítéssel mintegy 10 százalékkal növelték az objektum négyzetmétereit. Hozzáfűzte, hogy az épület tetőszerkezetének felújítását is szeretnék elvégezni, s a jó idő beálltával el is kezdődnek a munkálatok, és elmondta, hogy készül a tervdokumentáció az udvar rendezésére és egy megfelelő tornaterem kiépítésére.

Az Ana Brnabićtyal folytatott munka jellegű megbeszélés kapcsán Czegledi elmondta, hogy a Zentai Közkórház és a Thurzó Lajos iskola teljes felújításáról és a gerontológiai központ kiépítéséről is tárgyaltak, szó esett a távfűtő rendszer korszerűsítéséről és több kisebb projektumról is, amelyek remélhetőleg úgyszintén pozitív elbírálásban részesülnek majd.

Hhzs , zs

Magyar Szó, 2019. január 24.