Véget ért a kilencedik intenzív kurzus

Zentán véget ért a Magyar Nemzeti Tanács által életre hívott kilencedik intenzív kurzus, amelynek keretében ezúttal is Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai foglalkoztak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyekkel.


Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja a kurzus zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, a program, amelynek keretében immár a kilencedik háromhetes intenzív kurzust hívták életre, jövőre az ötödik évébe lép, és a tapasztalatok egyértelműen azt igazolják, hogy óriási szükség van ezekre a foglalkozásokra. Kifejtette, a kurzusok keretében a lakosság szinte minden részével foglalkoznak, ugyanis a babáktól kezdve egészen az idősekig mindenkit várnak azokba a csoportokba, amelyekben a fejlesztések zajlanak. Mint mondta, a mostani kurzus során összesen huszonöt fővel foglalkoztak a szakemberek, akik között a konduktorok mellett a Semmelweis Egyetem Pető András Karának harmadéves hallgatói is jelen voltak. Hozzátette, a jövőben is szeretnék folytatni a megkezdett munkát, amelynek keretében újabb szűréseket terveznek Vajdaság több településén, ilyen módon kísérelve meg felkutatni azokat a családokat, amelyek tagjai számára óriási lehetőséget jelent az ilyen típusú segítségnyújtás. A következő szűrés február folyamán fog megvalósulni, a következő csoportos foglalkozások pedig február végére várhatóak.

Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli programokért felelős koordinátora kiemelte, Kárpátalján, Erdélyben és Vajdaságban eddig összesen 1300 emberrel foglalkoztak a szakemberek, sőt Erdélyben a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően már továbbképzést is tartottak. Mint mondta, a következő év egyik nagy kihívása várhatóan az lesz, hogy Vajdaság területére is elhozzanak egy hasonló képzést, amely lehetőséget teremt arra, hogy az itteni szakembereknek is meg tudják mutatni, hogyan kell helyben, az iskolákban, az óvodákban, a kórházakban vagy a fejlesztő központokban foglalkozni a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyekkel. Hozzátette, mindemellett a fejlesztéseket is folytatni fogják, ráadásul terveik szerint nemcsak Zentán, hanem a szórványban is több ilyen alkalmat biztosítanak majd az érintettek számára.

A program, amely a mostani háromhetes intenzív kurzust is felölelte, a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. DECEMBER 13.