Zentán rendezték meg Vajdaság legfontosabb agrárgazdasági fórumát - III. Zentai Gazdanapok

A hétvégén tartották Zentán a III. Gazdanapok elnevezésű kétnapos rendezvényt. Szombaton már szép számú látogatóval népesült be a Népkert Sportcsarnokának hatalmas tere. A gasztronómia területén hirdetett versenykategóriákban Vajdaság egész területéről neveztek be termékeket.


A rendezvény első napján december 8-án változatos gasztronómiai és a mezőgazdasághoz kötődő programokkal várták az érdeklődőket. A Gazdanapok keretében szervezték meg a hagyományos Mikulás-napi kiállítást, a helyi termékek bemutatóját, a XVIII. Nemzetközi Pálinkafesztivált, a második Magbörzét, továbbá ebben az évben először a mezőgazdasági gépek bemutatóját.

Sóti Ferenc főszervező, a Zentai Gazdakör elnöke a karácsony előtti időszakban egy összefoglaló jellegű rendezvénynek, ünnepi felkészülésnek írta le, hiszen, amint fogalmazott „valamikor így is indult, ezzel a céllal”. S örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt évek alatt végre van egy nagy terem, vagy fedett tér számukra, amiben elfér a rendezvény.

A Gazdanapok egy látványos kiállítás és termékbemutató egyben, a gazdáknak szól a gazdákról. Kiegészül a versenyekkel és kulturális programokkal. Számos hazai és külföldi szakember és vendég találkozik ilyenkor. Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati- és külkereskedelmi igazgatója elmondta, hogy régóta jó kapcsolatot ápolnak a zentai gazdákkal. Ezt az eseményt a Vajdaság legfontosabb agrárgazdasági kiállításának, fórumának nevezte. Idén már Magyarországról is részt vesz egy-két kutatóintézet. Az igazgató méltatta a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkáját, melyet az egyik legszervezettebb társulásként tartanak számon. Rendszeresen találkoznak a Kárpát-medence Együttműködési Fórumának ülésein, és tanfolyamokat szerveznek a gazdálkodóknak.

Gazdanapok a gasztronómiai részének szervezéséért Ments András volt a felelős. Amint ismertette, a kezdő napra 180 sütemény érkezett. Ezek segítségével, vagyis a hagyományos vajdasági ételek összegyűjtésével szeretnének majd rövidesen készíteni egy receptes könyvet. Nem a modern kori, hanem a régi alapanyagokból készült ételek kerülnek majd ebbe a kiadványba. Magukat az ide beérkezett süteményeket először zsűri véleményezi és díjazza. A díjátadót követően a látogatók meg is kóstolhatják a finomságokat, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének juttatott adomány ellenében. Ments András szervező foglakozik továbbá a helyi termékekkel is. Ezekkel kapcsolatban kifejtette, hogy idén sikerült a szabadalmi hivatalnál bejegyeztetniük. Segítik a termékek piaci megjelenését, hogy széles körben megismerjék az emberek. Terveik szerint ezzel az értékesítési helyeknek, a boltoknak lesz egy új színfoltja.

A rendezvény szórakoztató részében a zentai óvodások léptek fel, s a decemberi ünnepekre hangolódásként láthattak egy hagyományos betlehemi játékot is. A legkisebbek számára játékos foglalkozásokat szerveztek.

Vasárnap, december 9-én 9 órától látogatható a rendezvény második napja. 11 órától tartják a pálinkalovagrendek felvonulását és a XVIII. Nemzetközi Pálinkafesztivál ünnepélyes megnyitóját, majd felavatják a zentai Szent Miklós Pálinkalovagrend új lovagjait, és kihirdetik a pálinkaverseny idei eredményeit. Ezt követően 16 óráig tart majd a gyerekek számára tervezett játékos mézeskalács-díszítő foglalkozás és a tortadíszítő verseny.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. DECEMBER 9.