Valódi tudományünnepet tartottak Zentán

A múlt értékeinek tisztelete és továbbéltetése jegyében életre hívott valódi tudományünnepként zajlott le szombaton Zentán az első ízben megszervezett Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny döntője, amelyen a szakmai zsűri értékelése szerint a természettudományok iránt elkötelezett tehetségesebbnél tehetségesebb fiatalok mérték össze felkészültségüket.


A rendezvény megnyitóünnepségét a zentai Művelődési Házban tartották meg, ahol a Zentai Gimnázium kórusának előadásában felcsendülő Gaudeamus, igitur dallamai után Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, akik között mások mellett jelen voltak: mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke; Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke; Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere; Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke; a rendezvény két védnöke, prof. dr. Bálint Béla akadémikus, a belgrádi Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete vérátömlesztő osztályának vezetője, valamint dr. Fábri Miklós, a kamanci Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének szívsebésze, a Szerbiai Szív- és Érsebészeti Társaság emeritus elnöke; a verseny szakmai bizottságának tagjai; az intézmény egykori és jelenlegi tanárai, illetve diákjai; valamint a verseny két névadójának családtagjai is.

Ujházi Éva Fábri Géza és Máriás Vilmos életét és munkásságát méltatta beszédében, Czegledi Rudolf a helyi értékek fontosságát és jövőbe való átmentésének fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében; prof. dr. Bálint Béla mélyreható gondolatokkal és hasznos életvezetési tanácsokkal látta el a fiatalokat beszédében; dr. Fábri Miklós pedig nosztalgiával emlékezett vissza nagybátyjára, Fábri Gézára, valamint a színvonalas középiskolai oktatás jelentőségét emelte ki köszöntőjében. A megnyitóünnepség folytatásában előbb a Fábri Géza Biológiaverseny névadójának fia, Fábri Géza kiváló kobozművész produkcióját, majd a Zentai Gimnázium tanulóinak alkalmi műsorát kísérhették figyelemmel az egybegyűltek.

A megnyitóünnepség után a gimnázium vezetői és a versenyek névadóinak családtagjai közösen megkoszorúzták Fábri Géza és Máriás Vilmos sírját, a résztvevők és a felkészítő tanárok pedig a Városháza épületének tornyában található Zentai Csata Emlékkilátóban ismerkedtek meg Zentával és a város leghíresebb történelmi eseményével, a zentai csatával. Magára a versenyre a BeeHome Közösségi Házban került sor, ahol a döntő résztvevői először egy feladatsort oldottak meg, majd a megmérettetésre készített önálló kutatásukat mutatták be, amelyet neves szakemberekből álló zsűri értékelt. A versenyek központi témáját a helyi értékek fontosságának hangsúlyozása jegyében a víz, illetve maga a Tisza képezte, ugyanis biológiából A Tisza mint élettér, kémiából pedig A tiszai ciánszennyezés címet adták meg központi témaként a szervezők.

A rendezvény záróünnepségének kezdetén Perpauer Attila köszöntötte az egybegyűlteket, majd ünnepélyesen kihirdették a végeredményt. A Fábri Géza Biológiaversenyen összesen tizennégy csapat versengett. Az I. és II. osztályosok között az első díjat Božić Marko és Popović Nikola (Zentai Gimnázium), a másodikat Farkas Sára és Horváth Ervin (Zentai Gimnázium), a harmadikat Popović Mihajlo, Špirić Olivera (Zentai Gimnázium) szerezte meg. A zsűri ezenkívül több különdíjat is kiosztott: a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba nyert látogatást Pozder Máté és Opauszki Péter Pál (Zentai Gimnázium), valamint Farkas Sára és Horváth Ervin (Zentai Gimnázium); a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar különdíját Pozder Máté és Opauszki Péter Pál (Zentai Gimnázium), a zentai önkormányzat ajándékcsomagját Živanov Petar, Zeković Nikola (Zentai Gimnázium), a Szeretlek, Zenta! portál ajándékcsomagját Ćušić Danica és Varga Krisztina (Zentai Gimnázium) érdemelte ki. A III. és IV. osztályosok között az első helyezést Borbelj Lea és Naumov Miljana (Zentai Gimnázium), a másodikat Kálmán Barbara és Tóth Helga (Zentai Gimnázium), a harmadikat pedig Grujičin Aleksandra és Mihajlov Vesna (csókai Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola) érdemelte ki, a zentai önkormányzat ajándékcsomagját pedig Viakter Elizabett és Jaksa Martina (csókai Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola) kapta.

A Máriás Vilmos Kémiaversenyen összesen huszonkét csapat mérte össze felkészültségét. Az I. és II. osztályosok mezőnyében az első helyen Ágó Gergely és Nagy Daniella (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium), a másodikon Kulcsár Tamás és Molnár Dávid (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium), a harmadikon Oláh Bálint és Sinkovics Alex (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontba nyert látogatást Klonka Áron és Koós Enikő (Zentai Gimnázium), a zentai önkormányzat ajándékcsomagját pedig Ágó Gergely és Nagy Daniella (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) érdemelte ki.

A III. és IV. osztályosok között Zabos Péter és Kratok Gyula (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) bizonyult a legjobbnak, Horváth István és Hugyik Kornél (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) lett a második, Berec Boglárka és Juhász Szabina (Zentai Gimnázium) pedig a harmadik. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont meglátogatásának lehetőségét Kovács Dorina és Farkas Réka (Zentai Gimnázium), az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara meglátogatásának lehetőségét pedig Kovács Dorina és Farkas Réka (Zentai Gimnázium), illetve Zabos Péter és Kratok Gyula (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) érdemelte ki. A zentai önkormányzat ajándékcsomagját Serfőző Ákos és Báló Edina (csókai Vegyészeti–Élelmiszeripari középiskola), valamint Sretenović Milica és Đukić Nataša (Zentai Gimnázium) kapta meg, a Szeretlek, Zenta! ajándékcsomagját pedig Kovács Dorinának és Farkas Rékának (Zentai Gimnázium) ítélték oda.

Az első alkalommal megrendezett Fábri Géza Biológiaversenyt és Máriás Vilmos Kémiaversenyt a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatásával szervezték meg.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. NOVEMBER 18.