Közel százötven fiatal versmondó versengett Zentán

Igazi versünnep volt Zentán, a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatán, ahol összesen mintegy százötven általános iskolás diák mérettette meg magát a III. „Messzeringó gyermekkorom világa…” elnevezésű szavalóversenyen.


A rendezvény kezdetén a szervezők nevében Galusz Gabriella köszöntötte az egybegyűlteket, majd Molnár Mona alkalmi produkcióját követően a rendezvényt Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg, aki kifejtette, ünnep a mai nap, a vers, a szó és a közösség ünnepe, majd hozzátette, a vers és a szép szó mindig a lelkünkből szól, hiszen azokat az érzelmeket, illetve belőlünk fakadó, minket bemutató gondolatokat fejezi ki, amelyek meghatározzák a körülöttünk lévő világhoz való viszonyulásunkat. Kiemelte, mindenki másként éli meg a szavak, a gondolatok és a kifejezések értelmét és érzelmi hátterét, ami így is vagy rendjén, majd Kányádi Sándor sorainak idézését követően gratulált a szervezőknek, a résztvevőknek pedig tartalmas időtöltést kívánt.

A kiválóbbnál kiválóbb produkciók után az első és második osztályosok mezőnyében a Juhász Lassú Kornélia, Kopasz Ildikó és Pejić Tímea összetételű zsűri döntése értelmében az első helyezést Dulity Adrián, a másodikat Vojcsena Patrícia, a harmadikat Nagy Tamás és Újházi Nina, a különdíjat pedig Radócki Márk érdemelte ki. A harmadik és negyedik osztályosok között a Döme Szabolcs, Elor Emina és Radóc Edit alkotta bírálóbizottság értékelése értelmében Csévári Nina és Tóth Vilmos osztozott az első helyen, a második Lovas Jázmin, a harmadik Paróczi Dominika Dorina, a különdíjas pedig Szarka Hanna lett. Az ötödikesek és hatodikosok mezőnyében a Burány Hajnalka, Máriás Endre és Varga Tamás összetételű zsűri Szarka Kittinek ítélte oda az első díjat, a másodikat Galusz Áron, a harmadikat Király Ella, a különdíjat pedig Ivić Aleksandar érdemelte ki. A hetedikesek és nyolcadikosok között a Homolya Horváth Ágnes, Verebes Judit és Virág György felállású bizottság Jaksa Dominikát látta a legjobbnak, míg a második helyezést Tóth Katarinának, a harmadikat Szabó Rebekának, a két különdíjat pedig Kalocsai Viktóriának és Molnár Monának ítélték oda.

A sajátos nevelési igényű gyermekek között a Csontos Bata Márta, Gömöri Irén és Tőke Bessenyi Rózsa összetételű zsűri szerint az alsósoknál Tamási Nikoletta volt a legjobb, a második helyezést pedig Apci Róbert érdemelte ki, míg a felsősöknél Vince Roland lett az első, Pető Odett a második, Valkovity Emília pedig különdíjban részesült. A magyar nyelvet környezetnyelvként tanuló diákok mezőnyében az alsósoknál Maša Živković bizonyult a legjobbnak, Ivana Šehovac lett a második, Lena Tevdenićnek teljesítményét pedig különdíjjal jutalmazták, míg a felsősöknél Marija Zubac végzett az első és Danko Ninčić a második helyen.

A Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának munkaközössége által életre hívott szavalóverseny létrejöttét a Forum Könyvkiadó Intézet, a zEtna Kiadó, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatta.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. OKTÓBER 27.