Prosperitati Alapítvány: Több mint háromezer-kétszáz pályázóval kötöttek támogatási szerződést Zentán

Magyarország és Szerbia vezetői olyan erőforrásként tekintenek a vajdasági magyarságra, amely a közös sikertörténetek alapja a két ország között, hangsúlyozta Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere ma délután a zentai Városi Sportcsarnokban, ahol ünnepélyes keretek között írták alá a szerződéseket azzal a 3251 pályázóval, akik támogatást nyertek a Prosperitati Alapítvány által az V. pályázati körben meghirdetett gabona-, zöldség-, gyümölcs-, méz- és sertésintegráció, valamint helyi termék gyártását és forgalmazását támogató pályázati kiírásokon.


A rendezvény kezdetén Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a mai nap egy újabb ünnepnap a Prosperitati Alapítvány történetében, a bizalom és a boldogulás ünnepe, majd hozzátette, másfél év leforgása alatt immár másodszor van alkalmuk több ezer sikeres pályázóval szerződést kötni.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében kiemelte, ezen a napon 3251 nyertes találkozik egy olyan térben, amelyre az a jellemző, hogy mindig egy nyertes van, vagy ha esetleg döntetlen eredmény születik, akkor is csupán egy valaki örül. Nemcsak 3251 nyertese van ennek a pályázati körnek, hanem ennél jóval nagyobb a számuk, mert az egész közösség nyert, szögezte le, hozzátéve, az elmúlt években megtanultuk, hogy erős közösséget csak akkor tudunk teremteni, ha a közösség tagjai is megerősödnek, a mai nap pedig pontosan erről szól. Nemcsak lelkiekben erősödünk, hanem egzisztenciateremtési esélyeinket is erősítjük, és ez ad alapot arra, hogy bizakodóbb közösséget tudjunk építeni, fogalmazott Pásztor István, aki kifejtette, az elmúlt 2,5 évben igen nagy utat járt be a vajdasági magyarság, hiszen mostanra a nyertesek száma 9957-re emelkedett, így amikor elbírálják a házvásárlási és a start up pályázatokat, akkor a tízezret is meghaladja majd. Hozzátette, mindez egy olyan fejlesztési ciklust indított el, amelynek összértéke 27,7 milliárd dinár, vagyis 234,7 millió euró. Összehasonlításképpen elmondta, ez az összeg Szabadka 4 éves költségvetése, vagy Vajdaság csaknem 1 éves költségvetésének a fele. Mint mondta, a mostani 3251 pályázóval összesen 6,2 milliárd dinár értékben írnak alá szerződést, ami 52,5 millió euró, vagy Zenta közel 7 éves költségvetése.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a pályázatok azt igazolták, a potenciális pályázóknak határozott elképzelésük van a jövőjükkel kapcsolatban. Köszönetet mondott Magyarország kormányának, illetve Szijjártó Péternek, Magyarország Külgazdasági és Külügyminiszterének és munkatársainak is, akik – ahogyan fogalmazott – harcostársaik voltak az elmúlt 2,5 évben. Fontos momentumként emelte ki ugyanakkor azt a viszonyulást is, amelyet a szerb állam tanúsít a vajdasági magyarság ügyeihez, hiszen – mint mondta – ez egyrészt nyugalommal kell, hogy eltöltsön bennünket, másrészt pedig megteremti számukra annak a lehetőségét, hogy a kölcsönös megbecsülés és tisztelet alapján bizakodóak legyünk a jövő tekintetében is. Leszögezte, a következő évben is folytatni szeretnék a gazdaságfejlesztési programot, a magyar kormány részéről pedig már megszületett az elvi döntés ennek a szándéknak a támogatásáról, majd hozzáfűzte, csakis akkor van esély ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítására, ha – ahogyan fogalmazott – összefogunk és azonos irányba haladunk.

Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere beszéde kezdetén az összefogás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, áprilisban olyan példátlan összefogás jött létre, amely lehetővé teszi az új világrend által Magyarország elé állított próbatételek sikeres leküzdését, és ebben a vajdasági magyarságnak is igen komoly szerepe van. Hozzátette, a jelenlegi kormány tagjai mindig is kiemelt figyelmet szenteltek a vajdasági magyarságnak, és ez a jövőben sem lesz másként. Mint mondta, ennek jegyében indították el a gazdaságfejlesztési programot is, amely mindmáig az első és legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési program. Felidézte a program indulásának körülményeit, majd kiemelte, Magyarország és Szerbia között soha nem volt olyan jó a kapcsolat és az együttműködés, mint jelenleg, és ebben óriási szerepe van Aleksandar Vučićnak, aki – ahogyan fogalmazott – olyan erőfeszítéseket tett és olyan kompromisszumokat vállalt, amilyeneket csak bátor emberek szoktak. Szerbia államfője és kormánya olyan kapocsként tekint a vajdasági magyarságra, amely összeköti Szerbiát Magyarországgal és az Európai Unióval, hangsúlyozta, hozzátéve, mindkét ország vezetői olyan erőforrásként tekintenek a magyar nemzeti közösségre, amely közös sikertörténetek alapja a két ország között. Leszögezte, Magyarország szomszédai közül a legtöbb jogot és a legtisztességesebb hozzáállást is Szerbia biztosítja a magyar nemzeti közösségnek.

Kitért arra is, hogy az általuk támogatott nagyberuházások közül 9 már teljesen elkészült, és a következő év tavaszáig mind a 23 meg fog valósulni, aminek nyomán 770 új munkahely jön létre a Vajdaságban, ráadásul ezek a beruházások legalább 4500 termelőt és 150 beszállítót is bevonnak majd a termelési láncokba. Hozzáfűzte, áprilisban a közepes méretű vállalkozások számára kiírt pályázat győzteseivel találkoztak, és az a 166 nyertes, aki akkor támogatást kapott, mára több mint 600 új munkahelyet hozott létre. Mint mondta, a mostani 3251 pályázóval összesen 10,9 milliárd forintról írnak alá támogatási szerződést, amivel 17 milliárd forintnyi új beruházás valósul meg Vajdaságban, és ez azt jelenti, hogy a kis híját 10 ezer nyertes összesen 74,5 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre térségünkben. Mindez annak köszönhetően vált lehetségessé, hogy Magyarország újra erős, büszke és sikeres ország lett, fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, Magyarország immár nem a problémának, hanem a megoldásnak a része Európában. Végezetül bejelentette, Magyarország jövő évi költségvetésében 50 milliárd forintot irányoztak elő a határon túli gazdaságfejlesztési programokra, és ebből egy igen tekintélyes részt a vajdasági gazdaságfejlesztési program jövő évi pályázataira fognak költeni, majd hozzátette, terveik között szerepel a további munkahelyteremtő és innovatív nagyberuházások támogatása, valamint a mezőgazdasági feldolgozóipari képességek fejlesztésének a támogatása is.

A beszédeket követően aláírták a támogatási szerződéseket a Prosperitati Alapítvány által az V. pályázati körben meghirdetett gabona-, zöldség-, gyümölcs-, méz- és sertésintegráció, valamint helyi termék gyártását és forgalmazását támogató pályázati kiírások nyertes pályázóival.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. OKTÓBER 26.