Az egészségház után a kórház is megújul

Az elmúlt hónapok során 37,5 millió dinárból újult meg a Zentai Egészségház, a jövőben pedig újabb nagyszabású egészségügyi fejlesztések várhatók a Tisza-parti községben, jelentették be az önkormányzat és az egészségház illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.


Dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója elmondta, az egészségház épülete olyan mértékű felújításon esett át, amire az utóbbi három és fél évtizedben nem volt példa, hiszen a munkálatok felölelték az épület szigetelését, a nyílászárók cseréjét, a világítótestek korszerűsítését, a tűzjelző rendszer kialakítását, az épület teljes külső és belső festését, valamint sok egyéb dolgot is. Kifejtette, az ehhez szükséges anyagi források túlnyomó részét a szerb kormány felújításokért felelős irodája biztosította, ugyanakkor az intézmény is hozzájárult a költségek fedezéséhez, majd hozzátette, ezenkívül a tornyosi úti rendelőben is korszerűsítették a fűtési rendszert, kicserélték a padlózatot, valamint meszelési munkálatokat végeztek a közelmúltban, a következő hónapban pedig terveik szerint megkezdik a kevi rendelő felújítását is, amelynek keretében elvégzik az épület külső és belső festését, a nyílászárók átfestését, valamint a vizesblokkok felújítását is. A munkálatokat a zentai Rotary Club és a Zentai Egészségház közösen fogja pénzelni.

Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja elmondta, régi vágyuk az idősek otthona kialakítása, aminek a közelmúltban elkészült a teljes tervdokumentációja, éppen ezért abban bíznak, hogy már a következő évben megkezdődhet az építkezés is. Mint mondta, az egészségházhoz hasonlóan teljes felújítást terveznek a Zentai Közkórházban is, ahol emellett új részlegeket is szeretnénk kialakítani. Emlékeztetett arra is, hogy a kórházban már az eddigiekben is több jelentős beruházás történt, mint például a két ultrahangkészülék, a mentőautó, illetve a CT-berendezés beszerzése, amelyek közül az utóbbi várhatóan december végén érkezik meg. Hozzátette, ezeknek a beruházásoknak az összértéke meghaladja a félmillió eurót. Végezetül köszönetet mondott Zenta község önkormányzatának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a tartományi és a köztársasági szerveknek, valamint Magyarország kormányának is, amiért partnerek a zentai egészségügyi intézmények felújításában és folyamatos fejlesztésében is.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. OKTÓBER 24.