Kórusünnep a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban

Valódi kórusünnepet tartottak ma este Zentán, ugyanis idén a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom adott otthont a Vajdasági Magyar Kórusok XIX. Találkozójának, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Zenta község önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Cor Jesu Kamarakórus közösen szervezett meg.


A rendezvény kezdetén, a Himnusz és Lányi Ernő Adoramus te Christe című műve dallamainak felcsendülése után előbb ft. Nagy József esperes-plébános, majd Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akiknek ezt követően felolvasták Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét, majd a rendezvényt hivatalosan mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg.

A résztvevő kórusok közül elsőként a házigazda Cor Jesu Kamarakórus, majd a kúlai Cantilena női kórus, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, a kúlai Bartók Béla kamarakórus, a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus, az újvidéki Kapisztrán ferences ifjúsági kórus, a kúlai Bartók Béla vegyes kórus, az adai Musica Humana kamarakórus, a temerini Őszi Rózsa vegyes kórus, az est vendégkórusa, a székesfehérvári Primavera kórus, a temerini Juventus énekkar és az Óbecsei Schola Cantorum lépett a közönség elé, különlegesebbnél különlegesebb pillanatok sorával ajándékozva meg az egybegyűlteket.

A rendezvény legünnepélyesebb pillanataként egy ősbemutatóra is sor került, ugyanis a zentai Cor Jesu Kamarakórus és az Óbecsei Schola Cantorum közösen, a többi kórus tagjainak közreműködésével adták elő a Miklós Réka által írt Kis Szent Teréz Himnuszt, amely – ahogyan a találkozón elhangzott – annak köszönhetően született meg, hogy Miklós Rékát mélyen megérintette Kis Szent Teréz élete és munkássága, valamint a róla írt Dsida Jenő-költemény, amely találkozott alkotói vágyával és kísérletező kíváncsiságával.

Az est zárásaként a szervezők jelképes ajándékkal köszönték meg a karvezetőknek, Bács Annamáriának, Beszédes Margitnak, Csernyák Zsuzsannának, Dutina Vilmának, Horányi Otíliának, Stefaniga Otíliának, Tolnay Ilonának és Vendel Gyöngyinek, valamint Czegledi Rudolfnak, Zenta község polgármesterének, mgr. Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének és ft. Nagy József esperes-plébánosnak a rendezvény sikeres lebonyolításához való hozzájárulásukat, illetve azt, hogy ezáltal lehetővé tették a zentaiak számára, hogy együtt ünnepelhessék a kórusmuzsika varázslatos erejét.

A jövő évi jubileumi találkozónak a szervezők tervei szerint Nagybecskerek ad majd otthont.

H. A.

Vajdság Ma, 2018. OKTÓBER 21.