Zenta: A forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek

 „Tűz az éjben” címmel tartottak megemlékezést ma este a zentai Művelődési Házban az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A rendezvényt megelőzően a Városháza oszlopcsarnokában megkoszorúzták dr. Rajki Márton zentai mártír emléktábláját.


A Művelődési Házban megtartott megemlékezésen a Himnusz dallamainak felcsendülése után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, az ’56-os forradalmárok a maguk jövője mellett a mi jelenünket is építették, és ezért válhattak nemcsak a magyarok, hanem az egész világ szemében is hősökké. Úgy fogalmazott, a magyar emberek az egész világnak megmutatták, hogy az összetartozás és a haza szeretete mire képes, mert az volt a legfontosabb, hogy a magyar nép azokban a sorsfordító napokban egységes volt, a közös cél összekötötte a fővárost a vidékkel, a diákokat a munkásemberekkel, a fiatalokat az idősekkel. Mindannyiunk közös feladatának nevezte, hogy erősítsük nemzetünk, azon belül pedig a saját közösségünk összetartozását, a magyar összefogást.

Mgr. Hajnal Jenő ünnepi beszédében kifejtette, sorsfordító időket élünk, amelynek múltbeli tapasztalatait ma egy olyan évforduló mutatja fel, mint amilyen 1956. október 23-a, az ünnep, amely a szabadságot úgy értelmezi, ahogyan azt József Attila tanította, hogy fölszabadíthatjuk és fölszabadítjuk önmagunkat. Hozzátette, rendkívül fontos, hogy 1956. október 23-a ne csak eltűnő hangulat és egy napra korlátozott érzés maradjon, hanem olyan életprogram legyen, amely után vágyunk, amelyért dolgozunk az igazságra alapozva, az egyetlen igazságra, amely nélkül sem segítség, sem pedig bizalom nem várható el.

A köszöntőket követő ünnepi műsorban közreműködött Andrássy Frigyes, „56-os Hűség a Hazához” Érdemkereszt-díjas zeneszerző, író, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekese, a Szirt Együttes vezetője és Andrássy Krisztina, „56-os Hűség a Hazához” Érdemkereszt-díjas zeneszerző, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekesnője és korrepetitora, akik különleges hangulatú produkcióval ajándékozták meg az egybegyűlteket.

A rendezvényt megelőzően a Városháza oszlopcsarnokában megkoszorúzták dr. Rajki Márton zentai mártír emléktábláját, amelynél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Csige Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai szervezete képviseletében Barsi Márta és Varga Viktor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Gordán József, a Magyar Mozgalom képviseletében Kókai Péter és Zsoldos Ferenc, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete nevében pedig Homolya Ákos helyezte el az emlékezés virágait.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. OKTÓBER 20.