Zenta: Meghirdették a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt

Két egykori kiváló pedagógusának, Fábri Gézának és Máriás Vilmosnak kíván emléket állítani a Zentai Gimnázium a Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny életre hívásával, jelentették be az intézmény illetékesei mai sajtótájékoztatójukon, amelyen elmondták, a középiskolás diákok számára szervezett vajdasági szintű megmérettetések döntőjét november 17-én tartják meg Zentán.


Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja kifejtette, az önkormányzat nagy örömmel fogadta azt a kezdeményezést, amelynek értelmében a község legnagyobb hagyományokkal rendelkező középiskolája ilyen módon kíván emléket állítani két egykori kiváló pedagógusának és ilyen módon szeretne hozzájárulni a helyi értékek minél szélesebb körben való bemutatásához és népszerűsítéséhez. Hozzátette, ez a kezdeményezés is azt bizonyítja, hogy a Zentai Gimnáziumban az elmúlt évtizedek során és jelenleg is olyan kiváló pedagógusok oktattak és oktatnak, akikre méltón lehetnek büszkék nemcsak a zentaik, hanem a Vajdaság más területein élők is.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője hangsúlyozta, néhány hónappal ezelőtt kereste meg az általa vezetett intézmény egykori tanára, Máriás Vilmos családja a verseny ötletével, amely nagyon megtetszett neki, és ezért azonnal meg is kezdték a rendezvény előkészítésének folyamatát. Úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy a versenyek két egykori tanárának a nevét viselhetik, majd hozzátette, a rendezvények azért is fontosak az intézménynek, mert a jövőben szeretnének még nagyobb hangsúlyt fektetni a természettudományok oktatására. Mint mondta, a verseny védnökei, dr. Bálint Béla és dr. Fábri Miklós lesznek, akik örömmel fogadták el a felkérésüket, csakúgy, mint a szakmai bizottság tagjai.

A versenykiírással kapcsolatos részletekről Máriás Ildikó, a Zentai Gimnázium kémiatanára és Rózsa Sipos Mónika, az intézmény biológiatanára számolt be, akik elmondták, kétfordulós megmérettetésekről lesz szó, amelyeknek központi témája a víz, azon belül pedig a Tisza lesz. Az első forduló levelező forduló lesz, amelynek a feladatait a versenykiírással együtt rövidesen eljuttatják az oktatási intézményeknek, a második forduló pedig a területi döntő lesz, amelyen az első fordulóban legeredményesebben teljesítő diákok vehetnek részt. A döntőn a tesztírást követően a diákok a saját kutatásukat is bemutatják a kijelölt témában, ami a biológiaverseny esetében A Tisza mint élettér, a kémiaverseny esetében pedig A tiszai ciánszennyezés lesz. Hozzátették, a versenyzők teljesítményét elbíráló szakmai bizottságban neves szakemberek kapnak majd helyet, köztük az intézmény több olyan egykori diákja is, akik ma már valamelyik egyetemen tanítanak.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. OKTÓBER 19.