Október elsejétől megkezdődtek a gyermekheti programok Zentán

Már október elsején és másodikán is többféle programmal várták a község óvodásait és az iskolásokat a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ munkatársai. A szervezésbe a helyi civil szervezetek is bekapcsolódtak. A hét többi napján is sokszínű rendezvényekre számíthatnak a gyerekek.


Az iskolakezdés első heteit követően, a még viszonylag enyhe időt kihasználva Zenta város iskoláiban, művelődési és turisztikai intézményeiben számtalan programmal készülnek a gyerekek fogadására, szórakoztatására. Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója a keddi sajtótájékoztatón számolt be a hét érdekességeiről.

Október 1-jétól interaktív könyvtári foglalkozások indulnak Juhász Lassú Kornélia könyvtáros vezetésével, melyeket Felsőhegyen, Keviben és Zentán is megismételnek a hét folyamán több alsós osztály látogatásakor. A foglalkozások címe Barangolás a népmesék birodalmában.

Hétfőn a Rozetta Kézműves Társaság megalakulásának 10 éves évfordulója alkalmából meghirdetett kézműves- és rajzpályázat válogatott anyagából készült kiállítás az Alkotóházban. A beérkezett munkákat Balla Ákos, Tóth Melinda, Vatai Zsuzsanna, Vázsonyi Csilla válogatta és véleményezte. A rajzok és kézműves munkák október 11-ig tekinthetők meg.

Kedden, október 2-án a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában textilfestés foglalkozást tartanak, Szarvák Anikó vezetésével. A Rozetta Kézműves Társaság előadással egybekötött műhelymunkái szerdán és csütörtökön is folytatódnak az Alkotóházban. A programokra az általános iskolák egy-egy osztálya látogat majd el. Előadó Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, és foglalkozásvezetők Horváth Mária és Sok Kornélia magyartanár.

A forgó rózsa motívum, vagyis csuhévirág és forgó készítés szerepel a kézműves társaság játszóházában szerdán és csütörtökön délután is, melyet a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola 1-4. osztályos tanulói részére szerveztek. A foglalkozásvezetők Szabó Magda kézműves és Kaszás Ibolya könyvtáros.

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében csütörtökön 10 és 13 órai kezdettel a városi Sportcsarnokban lép fel a Csiga duó. Gyermekkoncert az óvodás és az alsós kisdiákok részére készült, és ingyenesen látogatható.

Október 5-én, pénteken, 12.30 órai kezdettel a Városi Múzeum és a Fő téri park területén A Nap szerepe a kultúránkban és a népművészetünkben címmel Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató és Raško Ramadanski régész interaktív tárlatvezetésén vehetnek részt, mely magába foglalja az állandó kiállításon való látogatást és teleszkópos napmegfigyelést is.

Pénteken 13 órakor a Művelődési Házban kerül sor az elsősök ünnepélyes fogadására. Ezt a programot a zentai Gyermekbarátok Egyesülete szervezi és a Zentai Községi Képviselő-testület Gyermekjogi Tanácsa támogatja.

A hét eseményeinek zárónapja a szombati IX. Gyermek Folklórfesztivál. Erre a találkozóra Vajdaság minden tájáról mintegy 700 gyermekfellépőt várnak. A táncos szereplésekből késő délután ízelítőt kaphatnak a városközpontban is, a helybéliek megcsodálhatják szerb, magyar, román, ruszin, horvát és bunyevác hagyományápoló csoportokat, majd 18 órától csatlakozhatnak a Sportcsarnokban zajló műsorhoz.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. OKTÓBER 2