II. Szent Mihály-napi táncháztalálkozó és sokadalom

A második alkalommal megrendezett színvonalas népzenei esemény Bognár Szilvia városközpontban tartott gyermekkoncertjével kezdődött, majd késő éjszakáig a Sportcsarnokban folytatódott a mulatság. A Kárpát-medence számos vidékéről érkeztek vendégek.


A zentai II. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom a délelőtti órákban kezdődött a városközpont Zenepavilonjában, ahol az ismert magyarországi énekesnő, Bognár Szilvia adott koncertet, majd az Ispiláng gyermek-néptáncegyüttes szerepelt. Ezt követően a Zentai Fúvószenekar tagjainak kíséretében csalogatták a közönséget a Népkertbe. A Sportcsarnokban és körülötte folytatódó programok gyermekműsorral indultak. Fellépett a sepsiszentgyörgyi Égvilág zenekar A medve nem játék című interaktív produkciójával, majd sorra váltották egymást a különböző tájegységek táncai. Az oktatók köré mindenki csatlakozhatott, élőzenei kísérettel rophatták a moldvai, csallóközi, a nyírségi bácskai, gömöri, mérai, bukovinai táncokat, amíg csak a lábuk bírta. A pihenő ideje alatt játékos vetélkedőt szerveztek a fiatal csapatoknak.

„Igyekszünk olyan programokat biztosítani, ami bevonzza az érdeklődőket, - nyilatkozta a táncháztalálkozó főszervezője, Juhász Gyula, aki elmondta még, hogy „sok helyről érkeztek vendégek, csoportok, akik részt vesznek foglalkozásokon, tánctanításokon, vetélkedőkön. Az idén volt gálaműsor is szombaton este, egy táncszínházi előadás, a Falusi színek Fitos Dezső Társulat előadása Budapestről.” A szervező kiemelte továbbá, hogy nagyon sok gyermekcsoport érkezett, az érdeklődők családostól, szintén gyerekekkel látogattak a rendezvényre.

A hétvégi családi program minden korosztálynak nyújtott érdekességeket. Kézműves-kirakodóvásár a Helyi értékek kisfarsangja elnevezéssel a különböző települések, egyesületek, helyi értéktárak bemutatkozója és versenye is volt egyben. Fotókiállítást tekinthettek meg Németh Mátyás fotóművésznek, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriporterének a válogatatott munkáiból. Az Aranykapu játszóházban egész délután a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ és a Nojcsek Hagyományőrző és Művészeti Egyesület jóvoltából ügyességi- és fejlesztő játékok foglalták le kicsiket.

Toldi István kupuszinai és Nagy Abonyi Szabolcs zentai mesemondók, lemezbemutatók, gasztronómiai érdekességek és hajnalig tartó táncház várta a népzene rajongóit. Koncertet adott az erdélyi Heveder zenekar, majd a Rozsdamaró, a Véka és a Pendergő tamburazenekar biztosította a zenét a táncoláshoz és a jó mulatsághoz.
Az idei táncháztalálkozó programjainak változatossága, hogy az egész Kárpát-medencéből elhozták a legjobb népzenészeket és táncosokat a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek köszönhető.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. SZEPTEMBER 30.