Városnapi kóruszenei estet tartottak Zentán

Hangulatos kóruszenei esttel zárultak a zentai városnapi ünnepségsorozat hétvégi programjai ma este a zentai Városháza dísztermében, ahol Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere átadta a polgármesteri köszönőlevelet a fennállásának tízéves jubileumát ünneplő Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusának.


A hagyományos városnapi kóruszenei est programját a házigazda Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa kezdte, amely sajátos hangvételű produkcióival ezúttal is lenyűgözte a közönséget, akárcsak a vendégként fellépő petrőci Music Viva Vegyes Kar, amely 2000-ben alakult meg, és azóta Vajdaság szinte minden olyan fontos rendezvényen fellép, amelyek meghatározó jelentőséggel bírnak a szlovák nemzeti közösség tagjai számára. A folyatásban a zentai Cor Jesu Kamarakórus lépett közönség elé, amely 2014-ben alakult a Jézus Szíve plébánia köré csoportosuló fiatalokból, akik ma is hisznek abban, hogy Zenta ünnepei még szebbé és bensőségesebbé tehetők azáltal, hogy a hallhatóság lelkéhez közelebb kerül az igényesen kiválasztott többszólamú muzsika. Őket a temesvári Új Ezredév kórus követte, amely 2000-ben alakult, azóta rendszeresen vesz részt egyházi ünnepeken, megemlékezéseken, valamint hazai és külföldi kórustalálkozókon, tagjai pedig elsősorban a helyi református egyház gyülekezetéből kerülnek ki.

A rendezvény zárásaként Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere ünnepélyesen átadta a fennállásának tízéves jubileuma alkalmából odaítélt polgármesteri köszönőlevelet a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusának, amelynek nevében Losonc Kinga, a kórus vezetője vette át az elismerést. A kórus 2008-ban női karként kezdte meg működését, és azóta is aktívan részt vesz a város kulturális rendezvényein. 2008-tól 2013-ig Marjanović Fodor Valéria zenetanárnő volt a vezetője, 2014-ben pedig Losonc Kinga zenetanárnő vette át ezt a megtisztelő feladatot. Egy évvel később a női karhoz férfitagok is csatlakoztak, és azóta vegyes karként folytatja munkáját, a zentaiak nagy örömére.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. szeptember 9.