Megnyílt a Kölyökkuckó - Zentán számos érdekes program várja a legkisebbeket

Zenta központjában, közvetlenül a városháza mellett Kölyökkuckó néven új közösségi tér nyílt, amely a legkisebbeknek kínál különféle programokat.


A foglalkozások támogatója a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ, valamint Zenta község önkormányzata. A szórakoztató délelőtti rendezvényre havonta kétszer várják a kisgyermekeket és szüleiket a Hófehérke Óvoda pedagógusai.

A Kölyökkuckó ünnepélyes megnyitójára, amelyen jelen volt Czegledi Rudolf polgármester úr is, zsúfolásig megtelt a terem. A kicsinyek a padlóra tett szivacspárnákon foglaltak helyet, az anyukák és apukák pedig a háttérből figyelték az eseményeket.

Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja Csukás István népszerű ٌírót, költőt idézte, aki szerint „a mese örök, hiszen a közönsége is örök.” Azt kívánta a jelenlévő gyermekeknek, vegyék birtokukba és fedezzék fel ennek a helyiségnek minden zegét-zugát, hiszen nekik készült, és éljenek meg minél több kalandot.

A tervek szerint a Kölyökkuckóban műhelymunkákat, könyvbemutatókat, bábelőadásokat, gyermekrajz-kiállításokat is szerveznének.

Az első alkalommal a jelenlévők interaktív mesefeldolgozásban vehettek részt. Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője és munkatársai a magukkal hozott kellékekkel, és természetesen a gyermekek bevonásával játszották el A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét.

Szeptember 9-én két órás alkotóműhelyen vehetnek részt az érdeklődők, amikor többek között rajzolásban és lufi-hajtogatásban is kipróbálhatják magukat. Októberben a környezetvédelemmel ismertetik meg a kicsiket: lehetőség adódik állatfigurák alkotására különféle őszi termények felhasználásával, valamint gyümölcssaláta készítésére. Novemberben kezdődik a gyermekrajz-kiállítás, azt követően pedig zenei programokat kínálnak.

Az aktuális rendezvényekről a szülők a helyszínen kifüggesztett plakátról, illetve interneten keresztül értesülhetnek. Az események, a város nemzetiségi összetételéhez igazodva, többnyire magyar nyelven zajlanak, de szerb ajkú óvónők is tartanak majd foglalkozásokat, illetve vegyes csoportokat is alakítanak. A szervezők egyelőre a zentai óvónőkre számítanak, de várják mindazoknak a jelentkezését, akik szívesen hoznának létre egy-egy színvonalas foglalkozást, előadást vagy bemutatót a gyerekek számára.

Zenta község önkormányzata a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központtal korábban már rendezett egy nagyszabású bábfesztivált, és az ott tapasztalt hatalmas érdeklődés vezetett a Gyermekkuckó megnyitásához, illetve ahhoz is, hogy a városnapi rendezvénysorozat keretében egy egész napot a gyermekek szórakoztatásának szenteljenek.  Ennek a programja szeptember 9-én, vasárnap a következőképpen alakul:

9.30 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)

Színes mesék

0–36 hónapos korosztály számára a Szabadkai Gyermekszínház előadásában

10.30 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadás

Jancsi apród

(mesemonológ, 4–11 éves gyerekek számára)

Előadja: Virág György

12.00 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)

Šta li jaje daje? Mi van a tojásban?

A Szabadkai Gyermekszínház szerb nyelvű előadása 3–11 éves gyerekek számára

13.00 óra. Művelődési Ház (kamaraterem)

A rút kiskacsa

A zentai Dárika bábcsoport előadása

16.00 óra. Kölyökkuckó

Arcfestés, lufihajtogató bohóc, környzetismereti vetélkedő, autentikus fakörhinta, bébitotyogó, kézművesfoglalkozások gyermekek részére

18.00 óra. Művelődési Ház (színházterem)

Tompeti és Barátai együttes koncertje

TÓTH Lívia

Hét Nap online

2018. 09. 02.