November elejére várható a Zentai Gimnázium felújításának befejezése

A Zentai Gimnáziumban jelenleg is folyó külső-belső felújítási munkálatok a tervek szerint november elején fejeződnek majd be. A műszaki ellenőrzés és a visszapakolás után a mintegy 1000 diák és 200 tanár birtokba veheti a műemléknek nyilvánított, ugyanakkor az átadás után már nagyon modern tanulási feltételeket biztosító intézményt.


A Zentai Gimnázium jelenleg is az építőmunkások szorgoskodásától, kopácsolásától hangos. A köztársasági kormány támogatásával a külső homlokzatot visszaállítják az eredeti formájára, meszelnek, és a padlóburkolatot terítik a termekben, festik, illetve cserélik a nyílászárókat, az udvarban a külső falakat szigetelik. A január óta tartó építkezések és felújítások jó ütemben haladnak, a tanévkezdés mégis az általános iskolák tantermeiben kezdődik meg szeptember 3-án.

Az önkormányzat, az iskola illetékesei és a kivitelező cég szakemberei hétfő délelőtt járták körbe a gimnáziumot. Czeglédi Rudolf polgármester a látogatás alkalmával arról számolt be, hogy a munkálatok még folynak, a hozzáépítési munkálatok viszont teljes mértékben befejeződtek, az új épületrész májusban elkészült, s ezt a mintegy 40 millió dináros beruházást a magyar kormány támogatásával tudták megvalósítani. Jelenleg várják az épület műszaki átvételét, ami egyszerre történik meg az egész épületre vonatkozóan. Az egész létesítmény külső-belső felújítása még tart, és az építkezés folyamán még alakítottak a költségvetésen, olyan 180 millió dináros ráfordításnál tartanak most már. A jelenlegi munkálatokat várhatóan november elején fejezik. A tanévet mindezek miatt nem a gimnázium épületében kezdik, hanem maradnak az általános iskolák termeiben.

A gimnázium és a középiskolák vezetői úgyszintén jelen voltak a megtekintésen, ahol mindhárom igazgató elmondta, hogy nagyon várják már a visszaköltözést. Ujházi Éva igazgató a tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a Zentai Gimnáziumban sikerült megnyitni a kért szakokat, három magyar és egy szerb osztály indul. Általános, természettudományi és társadalomtudományi. Az első osztályok teljesen új tanmenet szerint indulnak. A munkálatok után meg kell várniuk a műszaki átvételt, a berendezés visszapakolása is időigényes folyamat. A kaszárnyában már megkezdődött a bútorok javítása, elrendezése. Az idei tanévben több mint 80 diák indul majd első osztályba.

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola vezetője, Tóth Kornél szintén arról számolt be, hogy minden elsős osztályt el tudnak indítani. Az épület nagyon korszerű, 21. századhoz méltó informatikai felszereléssel is rendelkezik majd, ahová modern, e-learning tanítási tartalmakat is be lehet iktatni.

A zentai Egészségügyi Középiskolában is megnyílnak az eddig működtetett szakok. Készül egy gyógyszerészeti laboratórium, az új részlegben az orvosok számára is biztosítanak külön tantermet, hiszen már annyi orvosi szaktantárgyuk van a diákoknak, hogy nem elég a terem – közölte Nagy Abonyi Zoltán igazgató, aki elmondta továbbá, hogy három elsős osztály indul, két egészségügyi nővér - technikusi szak, magyar és szerb nyelven, valamint egy magyar nyelvű gyógyszerész technikusi szak. A nővérképzési szakok a legnépszerűbbek. Az intézményben tett sikeres érettségi elegendő a szerbiai egészségügyi felsőoktatásban való továbbtanuláshoz, hangsúlyozta az igazgató.

A munkálatokat a magyar kormány és a szerb kormány segítette elő, s rövidesen egy gyönyörű, kibővített és korszerűsített oktatási intézményt láthatunk Zenta központjában.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2018. AUGUSZTUS 27.